{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, miks veini serveeritakse jalaga klaasist?

  foto  : unsplash / Roberta Sorges    Kui vett juuakse tav...

 

foto  : unsplash / Roberta Sorges

 

 Kui vett juuakse tavaliselt veeklaasist, siis veini serveeritakse alati kõrge jalaga klaasist. 

Lauda kattes pannakse lauale taldrikud, noad ja kahvlid ning klaasid. Veeklaasiks kõlbab tavaline klaas, veini peab serveerima aga spetsiaalsest jalaga veiniklaasist. Otse loomulikult näeb see palju ilusam välja ja on elegantsem, ent see pole ainus põhjus. Tegemist on traditsiooniga, mis sai alguse juba keskaja lõpul. 

Esimesed veiniklaasid valmistati Itaalias, Veneetsia lähedal Murano saarel. Veinisõbrad sattusid kohe sellistest klaasidest suurde vaimustusse, sest see võimaldas neil paremini imetleda veini värvust.  

 

 

Enne seda kasutati veini joomiseks vasest jooginõusid, mis olid läbipaistmatud ning millest juues oli ilmselt tunda natuke ka metalli maitset. Prantsusmaal võeti jalaga veiniklaasid kasutusele XVII sajandil kindlatel põhjustel. Nimelt oli prantsuse aristokraatia seas toime pandud liiga palju mürgitamisi. Serveerides veini aga jalaga klaasist on võimalus väiksem, et veini kallaja võiks mürki klaasi lisada. Just selle tõttu muutuski see reegliks. 

Teiseks põhjuseks on praktiline külg. Tavaliselt klaasist veini juues tuleb võtta klaas kätte. Käesoojus aga mõjutab ka veini temperatuuri ja seega joogi kvaliteeti. Kõrge jalaga klaasist juues pääseb ka veini aroom paremini esile, sest õhuga kokku puutudes areneb natuke ka veini maitse ja tänu sellele tuleb esile kogu veini potentsiaal.

Kommentaare ei ole