{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sina tead, mitu korda tuleb toitu mäluda? Toidu korralik mälumine aitab ka kaalust alla saada

    foto : unsplash / Gardie Design & Social Media Marketing ...

 

 

foto : unsplash / Gardie Design & Social Media Marketing

 

Toidu mälumine on seedimise normaalne osa. Mälumine aitab peenestada toitu nii, et seda oleks kergem seedida, muutes ensüümide töö lihtsamaks. Tavaliselt me aga ei mõtle söömise ajal ega võta aega toidu mälumiseks. Me oleme rohkem harjunud keskenduma maitseelamusele või siis - veelgi hullem - katsume söömise peale võimalikult vähe aega kulutada ja mälume toitu samuti nii vähe, kui võimalik. 

Kiiruse mõiste on muutunud isegi söömise ajal liiga oluliseks. Kõige rohkem kannatab selle tõttu lõunasöök, mida tihti süüakse jooksu pealt, eineks valitakse sageli töödeldud toit, mis neelatakse praktiliselt mälumata alla. Tavaline näide. Toitumisvallas ei ole kõige tähtsam see, mida süüakse vaid see, et toitu saaks süüa ruttu. Sellepärast valmistoidul ongi nii palju menu. 

 

 

Me teame, et kui me tahame paremini süüa, peame me valima, mida me sööme. Oma tervise pärast on tähtis on süüa värsket ja hooajalist toitu töödeldud toidu asemel. Toiduportsude tasakaalustamine aitab hoida kehakaalu. Vähesed inimesed aga teavad, et toidu mälumisel on samuti osa parema söömise juures. 

Süüa tuleb aeglaselt, teadvustades endale seda, mida sa teed. Tavaliselt ei tegele me söömise ajal ainult söömisega, vaid loeme raamatut või vaatame telekat või telefoni samal ajal. Aeglasem mälumine aga tähendab seda, et sa keskendud söömisele. See parandab samuti seedimist. 

Spetsialistide sõnul tuleb toitu mäluda vähemalt 30 korda. Proovi järgi. See võib tunduda sulle väga pikk aeg. See tähendab samuti, et sul kulub söömise peale rohkem aega. Ometi on see tähtis, sest nii hindad sa rohkem seda, mida sa sööd, tunned tõeliselt toidu maitset. See aitab organismil keskenduda ühele tegevusele korraga ja teha seda hästi.

 

 

Mälumine aitab langetada kaalu, soodustades tervislikku seedimist. Tänu hammaste tegevusele muudetakse toit väikesteks tükkideks suus, mida on kergem seedida. Sülje ensüümid alustavad seedeprotsessi ja toiduainete lagundamist. Mida rohkem sa mälud, seda paremaks muutub seedimine. See muudab mao ja teiste seedeelundite töö palju lihtsamaks. Selline söömine hoiab ära puhituste tekke ja peale söömist tekkiva väsimuse. Lisaks saab kõht samuti rutem täis. 

Sa ei pea muidugi lugema kokku, mitu korda sa mälud, kõige tähtsam on see, et korralikust mälumisest saaks harjumus. Ja kui mõni peakski imelikult vaatama, siis räägi ka teistele, miks tuleb toitu mäluda mitu korda.

Kommentaare ei ole