{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, mis on egotism (mitte segi ajada egoismiga)

  foto : unsplash / Inga Gezalian      Egotism on sõna, mis...

 

foto : unsplash / Inga Gezalian

 

 

 Egotism on sõna, mis sarnaneb palju egoismile. Tegelikkuses pole see aga päris sama, sest egoismi puhul on tegemist suurema enesearmastusega, egotism on aga viis, kuidas inimene iseendast räägib. 

Egotism on ka see, kui inimene oma tähtsust üle hindab ja katsub ennast näidata teistest paremas valguses. Tegemist on mingi enesekultusega, nartsissismiga. Egotist on endast heal arvamusel, keskendunud iseenda vajadustele ja soovidele, endast väga heal arvamusel, peab tähtsaks ainult enda arvamusi ja seisukohti ning uhkustab oma saavutustega. Egotist räägib palju iseendast, oma tegemistest, tavaliselt räägib teistest rohkem ega lase teistel sõna sekka öelda, vajab palju tähelepanu ja kõikide imetlust, alahindab tihti teisi, on kaastundetu ja kasutab tutvusi ära enda isiklikuks kasuks. 

 

 

Egotismi mõistet ei esine veel ametlikult psühholoogide ja psühhiaatrite klassifikatsioonisüsteemis. Pigem on kasutusel nartsissistlik isiksusehäire, millel on üsna sarnased sümptomid. Igas nartsissistis on egotismi. Tegemist on enesekesksete inimestega, kes ei arvesta teiste huvidega. Selliseid inimesi huvitavad ainult nende endi soovid. Egotism saab alguse lapsepõlve haavadest ja vähesest tunnustusest, mida laps kompenseerib kõrgenenud enesehinnanguga. See on nagu mingil määral kaitsemehhanism. 

Egotist on vähese empaatiavõimega. Ainult tema enda isik loeb, ta ei oska ennast panna teise inimese asemele ega mõista nende emotsioone. 

Suhteprobleemid. Egotistil tekivad suhteprobleemid, kuna ta on niivõrd enesekeskne. Teistel ei ole lihtsalt ruumi tema kõrval. Kõik tema suhted on paigast ära ja pingelised. 

 

 

Oskamatus probleeme ja konflikte lahendada. Ta ei oska leida lahendusi, et konflikte lahendada, sest ta lihtsalt ei suuda endale ette kujutada, et ta võiks kunagi eksida ja veelgi vähem seda tunnistada.

Eraldatus. Võttes arvesse, kui suur egotist inimene on, võib ta ennast mõnikord eraldada teistest töö juures või eraelus. 

Egotistil ja nartsissistil on palju sarnasust ent nartsissism on palju laiem mõiste. Egotismi seostatakse tihti nartsissistliku isiksusehäirega. Nartsissist otsib võimalust silma paista oma tutvuste ja kõigega, mis tal on ning vajab tähtsamate inimeste imetlust. Enesekeskne inimene aga näeb asju ainult oma mätta otsast, läbi enda kogemuste ja vaatenurga. Tal on raske mõista teiste vaatenurka. 

Kommentaare ei ole