{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nõuanded, kuidas tulla toime toksilise ämmaga

    foto : pexels / Yaroslav Shuraev   Nagu kõik halvad suh...

 

 

foto : pexels / Yaroslav Shuraev

 

Nagu kõik halvad suhted, mõjutab ka toksiline suhe ämmaga vaimset tervist. Selline ämm toob välja sinu halvad küljed, alavääristab sind igal võimalusel ning katsub mõjutada sinu ja su mehe tehtud otsuseid. 

Kohtudes oma kallimaga läks alguses kõik hästi. Sa said oma tulevase ämmaga tuttavaks ja ta suhtus sinusse hästi, oli lahke ja meeldiv. Aja möödudes aga hakkas ta sekkuma kõigesse, mis puudutas sinu ja su mehe vahelist suhet. Kui enne võtsite te otsuseid vastu mehega kahekesi, siis nüüd katsub ka ämm oma sõna sekka öelda. Toksilisele ämmale meeldib oma sõna maksma panna ja avaldada oma arvamust. Ta ei tunne, et ta teeks midagi valesti sellega või sekkuks asjadesse, mis temasse ei puutu. Ta ei ole kaastundlik ega empaatiline. Ta leiab, et noored ei tea ise midagi ega oska otsustada. Ta ei suuda aru saada, et tema laps on vahepeal täiskasvanuks saanud ja oskab ise oma elu elada. 

 

 

 

 

Ämma ja minia keerulisi suhteid on mitmed teadlased uurinud.  Nende uuringute järgi selgub, et neljast miniast üks leiab, et tema ämm sekkub liiga palju nende ellu, vähemalt veerand leiab, ämm kipub liiga palju kritiseerima või alavääristama. Samuti tunnistasid veerand vastanutest, et suhe ämmaga ei ole kõige parem. 

Suhe toksilise ämmaga ei ole kerge, ent sellega on võimalik toime tulla. Esimese sammuna tuleb tunnistada, et sa oled sellises olukorras. Selleks, et seda välja selgitada, vasta järgnevatele küsimustele:

 

 

  • Kas su ämmal on alati midagi öelda sinu ja su mehe vahelise suhte kohta? 
  • Kas su ämm on juba kritiseerinud sinu välimust või seda, kuidas sa riides käid? 
  • Kas su ämm üritab alati kaasa tulla, kui te kuhugi mehega lähete? 
  • Kas su ämm on sind juba kellegagi võrrelnud? 
  • Kas su ämm katsub esile tuua ja rõhutada su vigu ning puudusi, rääkides sellest, mis sinu juures valesti on ja mida sa peaksid teisiti tegema? 
  • Kas su ämm teeb sääsest elevanti, teeb suuri draamasid ja on üldse negatiivne inimene? 
  • Kas su ämm arvestab sinu arvamusega või loeb tema jaoks ainult tema poja arvamus ?
  • Kas su ämm katsub mõjutada kõiki teisi otsuseid? 
  • Kas su ämm käitub armukadedalt ja egoistlikult? 
  • Kas sa tunned ennast pärast ämmaga koos olemist halvasti, oled kurb ja energiast tühi? 

 

Kui sa vastasid jaatavalt enamikele küsimustee, on täiesti võimalik, et sul on tegemist toksilise ja manipuleeriva ämmaga. Suhe toksilise ämmaga on kõike muud, kui positiivne. Ta rõhutab su puudusi, toob esile su nõrgad küljed, alavääristab sind ja katsub mõjutada kõiki su otsuseid.  

Tavaliselt on toksiline ämm olnud oma pojale ka toksiline ema, ainult, et lapsed ei saa aru, et nende emad võivad olla halvad. Sellepärast ei oskagi mees oma emale piiri ette panna ja hakkab hoopis süüdistama oma partnerit selles, et too probleeme tekitab ning ajab teda oma emaga tülli. 

 

 

 


Kuidas toime tulla toksilise ämmaga? 

Negatiivse inimesega suhtlemine ei ole lihtne, vaid nõuab palju kannatlikku meelt ja emotsionaalset intelligentsust. 

 

1. Loo emotsionaalne ja füüsiline vahemaa

See aitab maandada pingeid ning stressi, mida toksiline suhe põhjustab. Lisaks aitab sellise vahemaa loomine näha sul asju teise vaatenurga alt. Sa ei pea tundma ennast süüdi sellepärast, et sa ei osale kõikidel peresündmustel ega vasta alati oma ämma kõnedele. 


2. Ära katsu olla talle kogu aeg meele järele

Toksiline ämm ei ole kunagi rahul ega õnnelik. Ükskõik siis, mida sa ka ei tee tema heaks. Hakates tegema asju nii nagu tema tahab ja katsudes olla talle meele järele, kaotad sa iseennast ära. Ja ka siis ei ole sa probleemidest säästetud, sest ta leiab ikka ja alati põhjust rahuolematuseks ja sinu kritiseerimiseks. Muretse parem sellepärast, mida sina tahad ja kuidas sa saaksid olla õnnelik ja ära otsi võimalusi, kuidas ämmale meeldida. Sa ei vaja ämma heakskiitu selleks, et oma elu elada.

 

 

 


3. Räägi oma kaaslasega

Probleem sinu ja su ämma vahel on olemas ainult sellepärast, et tema poeg ei oska sellele piiri panna. Sinu mees on täiskasvanud inimene, kes võib ise valida, kellega ta elab ja ei vaja selleks kõrvalist abi, sellepärast on tähtis, et ta teeks selle oma emale kohe varakult selgeks. Kui su kaaslane ei kavatsegi sind kaitsta oma ema eest, hakkavad pinged ainult kasvama.


4. Ära riku oma mehe suhet tema emaga

Ema jääb emaks ja see pole sugugi tõenäoline, et poeg lõpetab oma suhte emaga selleks, et olla ainult sinuga. Kui sa hakkad selles suunas tegutsema, et meest tema emaga tülli ajada, läheb teie omavaheline suhe ainult hullemaks, sest su kaaslane ei saa oma ema enda elust välja lõigata. Kõige parem oleks leida kuldne kesktee. 


5. Mõtle järele, kas see suhe on ikka seda väärt

Toksiliste emade lapsed ei ole tavaliselt võimelised sellisele suhtele piiri panema. Kui sa oled oma kaaslasega rääkinud neist probleemidest ja see midagi ei muuda, tuleks võib-olla järele mõtelda, kas see suhe on ikka seda väärt ja kas sa suudad sellises keskkonnas õnnelik olla. Kui jah, siis võib mõni perenõustaja aidata teil oma olukorda ümber hinnata. 


Kommentaare ei ole