{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas jääda positiivseks siis, kui kõik läheb valesti?

  foto : pexels / Cottonbro Studio     Kui elus on selline ...

 

foto : pexels / Cottonbro Studio

 

 

Kui elus on selline olukord, et üks probleem ajab teist taga, tulevadki mustad mõtted pähe ja tundub, et kõik on nii valesti, kui vähegi võimalik. Mida sellisel puhul teha ja kuidas leida teed pimeduse käest valguse kätte? 

Oletame, et su ettevõte läks pankrotti või su ülemus koondas sind ära peale kümmet aastat kohusetundlikku tööd? Või on sul raha otsas iga kuu ja suured laenud kaelas? Ja lisame juurde, et libiido on ka liiga madal? Rääkimata perest, kes pidevalt su ellu sekkub ja terviseprobleemist, mis viimase arstikontrolli juures avastati. Ehk siis teisisõnu on sul tunne, et peale probleemide su elus enam muud ei olegi. 

Iga uus probleem aitab kaasa järgneva halva olukorra tekkimisele, see on nagu nõiaring, millest on raske vabaneda : tööprobleemid tekitavad stressi ja muudavad närviliseks, selle tõttu on sinu pereelu halb, rahaprobleemid panevad sind muretsema ja sellepärast on suhted lastega muutunud keerulisemaks. 

Et sellest nõiaringist välja pääseda ja mitte oma muredega üksi jääda ning hommikust õhtuni musti mõtteid mõtelda, tuleb targalt tegutseda ja katsuda jääda positiivseks isegi rasketel hetkedel. Kõik on suhtumise ja vaatenurga küsimus ning sõltub sellest, millised on sinu prioriteedid. Loe, mida teha sellisel puhul, kui probleemid sind maha murravad. 

 

 

 

Leia oma probleemide põhjused

Kõigepealt tulebki endale selgeks teha, et elu ongi täis häid ja halbu üllatusi. Tähtis on jääda rahulikuks ja olla stoiline igas olukorras ning keskenduda sellele, mis allub sinu kontrollile ja leppida kõige muuga, mis on nagu on ja mis sinu tahtest ei sõltu. Ilma etteheiteid tegemata ja ilma olukorda eitamata. Sa pead lihtsalt leppima sellega. 

Peale seda katsu analüüsida põhjuseid. Võib-olla tunned sa suuremat tööstressi ja oled läbipõlenud, sest su ülemus on hüsteeriline. Võib-olla ei jaksa sa enam sellepärast, et kodus tunned sa end üksi, kaaslane ega lapsed ei aita sind. Juba see, kui sa suudad leida põhjuse mõnele oma probleemile, aitab sul leida ka võimalusi, kuidas sellest kiiremini vabaneda. 

Negatiivsete olukordade analüüsimine aitab ka paremini hiljem hinnata positiivseid hetki. 

 

 


Katsu näha rohkem positiivset

Optimist näeb alati klaasi pooleldi täis, pessimisti jaoks on klaas alati pooleldi tühi. Tähtis on, et sa püüad näha enda ümber ja oma elus rohkem positiivset, isegi siis, kui kõik tundub halvasti minevat ja elu su maha murrab. Positiivsus on iseenesest subjektiivne, sest õnn on suhteline mõiste. Sõja ajal kasvanud laps tunneb ennast õnnelikuna seal, kus ta saab tunda ennast turvaliselt. Ära hellitatud laps on aga õnnetu ja rahulolematu, kui ei saa kõige kallimat mänguasja. Ilmselt on ka sinu tutvusringkonnas inimesi, kes on pidevalt rahulolematud ja pessimistlikud ilma mingi olulise põhjuseta ja neid, kes suudavad jääda optimistlikeks ning säilitada rõõmsa meele ka kõige hullematel hetkedel. 

Positiivne meeleseisund aitab sul näha asju paremas valguses ja olla lihtsalt teatud asjadest üle. Hea oleks ka, kui sa lõpetaksid negatiivsete sõnavara kasutamise. Näiteks võiksid sa selle asemel, et öelda: " Ma nagunii ei saa hakkama!" või "Mu ei tule välja!", sellega, et sa ütled: " Ma teen kõik, et see mul õnnestuks!". Alateadvuslikult võtab sinu aju selle vaatenurga omaks ja hakkab tegutsema selles suunas. Katsu ka rohkem oma emotsioone väljendada ja hakka rohkem naeratama. Tee midagi, mis valmistaks sulle rõõmu. Mõnikord on vaja sellistel hetkedel lihtsalt aega maha võtta ja teha midagi head : minna loodusesse jalutama või vaadata mõnda head filmi, teha tund aega trenni või mediteerida. 

 

 


Valmista oma vaim muutusteks valmis

Selleks, et sellest nõiaringist välja pääseda ja et probleemide jada ükskord ometi lõppeks, pead sa õppima nägema oma tulevikku paremas valguses. See, et sa jääd niisama istuma ja ei tee mitte midagi, ei ole ka kõige parem lahendus. Alusta sellest, et sa sead endale uued eesmärgid, mida sa saad näiteks kiiresti ellu viia. Need väikesed võidud aitavad sul leida positiivset energiat. 

Iga väike edusamm on tasu väärt: luba endale selle puhul midagi, mis teeb su tuju heaks. Ka see aitab sul taastada head energiat. Katsu muuta ka oma eluviise paremaks, muuda näiteks toitumist tervislikumaks, hakka vaikselt sporti tegema jne. Sa pead olema vaimselt ja kehaliselt tugev, et mitte kunagi alla anda ega lootust kaotada ning muuta oma negatiivsed emotsioonid positiivseteks. 

Analüüsi iga probleemi põhjust, nii leiad sa võimaluse, kuidas neid lahendada : katsu pangaga oma laenude pärast uuesti rääkida ja leida mingi kokkulepe, hakka otsima uut töökohta jne. See on väike samm sinu jaoks aga suur samm selleks, et leida sellest olukorrast 'kõik on nii valesti, kui vähegi võimalik' väljapääsu.

Ja kui päike kord jälle välja tuleb, ära siis unusta täiel määral oma õnne hinnata. See aitab sul paremini ennast ette valmistada järgmiseks tormiks, paremini ka ennast tundma õppida, et teada, kuhu tormi käest varjuda. Ja ära unusta mõtelda nii, et see olukord, kui 'kõik läheb valesti', on kõigest situatsioon, mis valmistab ette teist olukorda, mis kannab nime : 'kui kõik läheb hästi'.

Kommentaare ei ole