{ads}

HIDE

Viimased

latest

Käitumisviisid, mida ei tohi paarisuhtes aksepteerida

foto : pexels/  Lukas Rychvalsky      Igas suhtes tuleb ett...

foto : pexels/  Lukas Rychvalsky

 

 

 Igas suhtes tuleb ette nii häid, kui halbu aegu, eriti peab see paika armusuhetes. Kui on normaalne, et ikka tuleb ette erimeelsusi ja erinevaid vaatenurki, samuti lahkarvamusi teatud punktides ja alati ei olda samal nõul, siis on ka asju, mida ei tohi paarisuhtes aksepteerida. Tegemist on käitumisviisidega, mis võivad tekitada  inimesele vaimseid, füüsilisi ja emotsionaalseid piinu ning rikkuda suhet. 


Mida ei tohi paarisuhtes aksepteerida? Mis hävitab kõige rohkem suhteid tänapäeval? 

Keegi meist ei ole täiuslik. Ent paarisuhtes olemine tähendab ka seda, et ollakse valmis tegema mööndusi ja kompromisse ning tegema pingutusi selle nimel, et suhe toimiks ja keegi ei peaks kannatama. 

Ent suhtes öeldakse asju, mida kellelegi teisele ei öelda. Me kohtleme palju aupaklikumalt oma töökaaslasi, kui elukaaslast. Me läheme tihti üle piiri. Meil on tihti suhtest arusaam, et kõik on lubatud, sest me oleme näinud sellist peremudelit oma lapsepõlve ajal ja arvamegi, et nii üks suhe peabki toimima. Mis on aga see, mis paarisuhtes ei ole aksepteeritud ja mida ei tohi lubada? 

 

 


1. Füüsiline vägivald

Tõukamine, löömine, peksmine ei ole lubatud ja seda ei tohi taluda. Ükskõik siis, mis selle motiiviks ka ei ole, selline käitumine on täiesti lubamatu. Tegemist on vägivaldse suhtega, millele tuleb kohe lõpp teha. Vägivald ei kao ise, hoolimata lubadustest.


2. Verbaalne vägivald - solvangud, märkused

Mõnikord ütleme me kõik naljatoonil midagi, mis võib teisele haiget teha või riivata tema eneseuhkust. Me teeme seda sageli aga tahtmatult. Kui aga eesmärk ongi teisele haiget teha, siis on see lubamatu. See on loomulik, kui sa räägid sellest, mis sulle ei meeldinud, aga sa ei lähe üle piiri ja valid oma sõnu. Sest isegi kriitika peab olema konstruktiivne, heatahtlik ja sellise eesmärgiga tehtud, et teine inimene mõistaks probleemi olemust. Kui aga on tegemist alandamise ja solvamisega, kui teisele ei anta enam sõnaõigust, kritiseeritakse tema välimust ja käitumist ja kui solvavaid märkusi tehakse vahetpidamata, on tegemist verbaalse vägivallaga. Sellisel puhul tuleb ruttu reageerida ja võtta midagi ette enne, kui on liiga hilja. See ei tähenda, et tuleb lahku minna, vaid tuleb otsida võimalusi, kuidas teisiti väljendada ennast. 

 

 


3. Liigne armukadedus

Liiga suur armukadedus võib suhet rikkuda. Sest see on märk sellest, et üks kaaslastest kahtleb teise truuduses. Selle tõttu hakkab inimene kontrollima kõiki oma kaaslase käike ja tegemisi, kontrollima ka seda, kellele ta helistab, kellele ta sõnumeid saadab, kellega ta sotsiaalvõrkudes suhtleb, kellega ta kohtub, kellega ta läbi käib. Selline õhkkond muutub ruttu pingeliseks. Liiga suure armukadeduse taga on madal enesekindlus ja usaldamatus kaaslase vastu. See võib põhjustada tõelisi kriise, inimene hakkab keelama oma kaaslasel suhelda teatud inimestega, minna teatud kohtadesse või kanda teatud riideid. Armukadedus on lubatud ainult teatud määral, liiga suur armukadedus võib hävitada kogu suhte, sest armukadeda inimese käitumine läheb aja jooksul ainult hullemaks. 


4. Kontroll ja manipuleerimine

Mõned inimesed usuvad, et nende kaaslane ongi nende oma. See annab neile vabaduse kontrollida kõike, mida nende kaaslane teeb ja teha valikuid oma kaaslase eest nii era-, kui tööalases elus, arvestades seejuures seda, mis neile endile tundub olevat parim. Nad ei soovita, vaid suruvad oma tahtmist peale. See võib puudutada soengut, riietusstiili ning samuti inimesi, kellega tohib läbi käia ja kellega ei ole soovitatav enam suhelda (tegemist võib olla sugulaste või sõpradega). 

 

 


5. Valetamine, petmine

Valetamine oma tõeliste kavatsuste kohta, oma tegude ja käikude kohta ja oma läbikäimiste kohta rikub usaldust. See võib käia läbi emotsionaalse või füüsilise truudusetuse või siis lihtsalt tähtsamate asjaolude varjamise : võlad, sõltuvusharjumused, kõrvalsuhe, teine laps). Usaldus on aga iga suhte alus. 


6. Vahekorda sundimine

Igal inimesel on omad piirid ja soovid, mida tuleb austada selleks, et suhe saaks normaalselt toimida.

Kommentaare ei ole