{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 toitu, mida õhtusel ajal ei ole hea süüa

    foto : unsplash / José Ignacio Pompé    Selleks, et häst...

 

 

foto : unsplash / José Ignacio Pompé

 

 Selleks, et hästi magada ja puhata välja, tuleks õhtust süüa vähemalt 2 - 3 tundi enne magamaheitmist. Ja samuti vältida selliste toitude ja jookide tarbimist, mis ei lase magada. 

Kui sul on õhtuti magamajäämisega raskusi ja sa ärkad tihti ka öösel üles ning oled hommikul väsinud, siis võib see olla sellepärast, et sa sööd õhtul valesti. Vale toitumine põhjustabki unehäireid. Näiteks tuleks õhtusel ajal piirata rammusat toitu, süüa ei tohiks ka liiga hilisel kellaajal ning vältida tuleks selliseid toite ja jooke, mis annavad energiat ja ei lase magada. 


1. Pastatoidud on raskesti seeditavad

Õhtusel ajal tuleks vältida pastatoite ning kartulit, selle asemel võib rahuliku südamega süüa kaunvilju - läätsed, kikerherned ja täisteraiis - mis sisaldab kiudaineid ja täidab hästi kõhtu, nii ei lähe kõht õhtu jooksul tühjaks. Tärklist sisaldavad toidud nagu pasta ja kartul on raskesti seeditavad ja tekitavad uinumisega probleeme. 

Kui sa tavaliselt heidad hilja magama ja sööd kell 8 õhtul, siis võib sul kõht tühjaks minna enne südaööd. Selle vastu aitab, kui sa sööd punaseid ube, riisi või kinoad õhtuks, sellised toidud täidavad hästi kõhtu. Lisaks sisaldavad need toiduained vajalikke kiudaineid, mis aitavad keha toksiinidest puhastada ning võitlevad hästi kõhukinnisuse vastu. 


2. Punane liha ei lase magada

Need, kellele meeldib punane liha, võiksid vähemalt õhtusel ajal süüa midagi muud. Nimelt sisaldab punane liha liiga palju valku ja rasva, mis ei lase magada ja võib tekitada uneprobleeme. Valgurikas toit alandab serotoniini tootmist, mis on jällegi hädavajalik selleks, et keha hakkaks tootma unehormooni melatoniini. Ja seega muudab punase liha söömine hoopis erksamaks. Lisaks on lihatoidud üsna rasvased ja raskesti seeditavad. Ja raskem seedimine tekitab uneprobleeme. Kõige parem oleks süüa liha väikestes kodustes või asendada kala või siis tofu juustuga õhtul. Ja kui sa ikka muudmoodi ei saa, siis vali vähemalt lahjem lihatükk. 

 

 


3. Ära maiusta õhtusel ajal

Suhkur ei ole tervisele kasulik ja kuna magusat toitu on raske seedida, siis häirib see omakorda und. Tuletame meelde, et seedimisprotsess tõstab kehatemperatuuri seda rohkem, kui on söödud rammusat toitu. Uinumiseks peab aga kehatemperatuur langema. Seega ära söö õhtul midagi magusat, võta maitsestamata jogurtit või puuvilju selle asemel.


4. Ära joo taimeteed enne magamaheitmist

Taimetee on küll rahustava toimega ja soodustab uinumist aga kõik sõltub sellest, mis kell sa teed jood. Taimeteed tuleks juua peale õhtusööki ja mitte enne magamaheitmist, sest vastasel korral ärkad sa keset ööd selleks, et minna vetsu. Meeles tasuks pidada, et selleks, et vesi jõuaks neerudesse, läheb keskmiselt 3 tundi. Seega, kui sa jood taimeteed südaöösel, ärkad sa kell 3 üles. 


5. Ära söö tuunikala, mis sisaldab liiga palju valku

Valgurikkaid kalatoite tuleks õhtusel ajal vältida, sest see annab rohkem energiat juurde. Parem eelistada sardiine, makrelli, heeringat ja lõhe õhtul. 


6. Ära joo kohvi õhtusel ajal

Peale kella nelja pealelõunal ei tohiks kohvi enam juua. Ja õhtusel ajal ei tohiks juua ei kohvi ega teed enne magamaheitmist. Kohvi mõjub ergutavalt tänu kofeiinile. Muidugi kõik sõltub jälle inimesest endast aga üldiselt soovtatakse vältida õhtuti kohvi joomist, sest see ei lase magada. Ei maksa ära unustada, et 6 tundi peale kohvi joomist on joodud kofeiin ikka veel kehas ringlemas. 

 

 


7. Ära söö õhtul šokolaadi

Ka šokolaad sisaldab kofeiini ja on ergutava toimega seega. Õhtusel ajal ei ole soovitatav šokolaadi süüa, sest see ei lase uinuda ja rikub une kvaliteeti. Lisaks sisaldab piimašokolaad liiga suures koguses rasva, mis muudab seedimist raskemaks. Kui sul on suur šokolaadi isu, siis söö vähemalt tumedat, vähemalt 80% kakaosisaldusega šokolaadi, mis sisaldab kasulikku magneesiumi. 


8. Ära söö praetud toitu õhtuti

Mida rasvasemat toitu sa õhtuti sööd, seda halvemini sa magad. Ära söö õhtusel ajal praetud toite. Rasvase toidu söömine ei ole tervisele hea ja kui organism peab tegelema seedimisega, on uni häiritud. 


9. Ära joo alkoholi õhtul

Alkohol on samuti ergutava toimega, mis rikub unehormooni taset. Alkohol rikub une kvaliteeti, nii magad sa halvasti ja võid ärgata öö jooksul. 


10. Ära joo karastusjooke õhtul

Ka karastusjookide joomine õhtusel ajal ei lase magada ja muudab uinumist raskemaks. Suured karastusjookide joojad magavad uuringute järgi ainult 5 tundi öösel, nende uni on aga rahutu ja katkendlik. 


Söö õhtul varem

Kõige parem tervisele on, kui sa lased oma seedesüsteemil puhata ja ei koorma teda õhtusel ajal ära. Sa võiksid süüa õhtust näiteks poole kaheksa paiku ja seejärel oodata järgmise hommikuni enne, kui sa midagi uuesti sööd. 12 tunnine paus on tervisele kasulik ning parandab une kvaliteeti. 



 

Kommentaare ei ole