{ads}

HIDE

Viimased

latest

Õpi oma aju ära petma selleks, et liigsetest kilodest vabaneda

  foto : pexes / Shvets productions      Igal aastal löövad laineid uued dieedid, mis tõotavad kõik imet teha. Ometi näitab stat...

 

foto : pexes / Shvets productions


 

 

 Igal aastal löövad laineid uued dieedid, mis tõotavad kõik imet teha. Ometi näitab statistika, et enamikul kordadest tulevad kaotatud kilod väga ruttu tagasi ja topelt. Selleks aga, et liigsetest kilodest lõplikult vabaneda, tuleb uute uuringute järgi oma aju ära petta. Jah, just, sest aju ongi see, mis kontrollib sinu kehakaalu. 

Oled sa juba mõtelnud sellele, miks iga kord, kui sa kaalu kaotad, tulevad kõik kilod ruttu tagasi? Kahe neuroteadlase Sandra Aamondt' ja Michel Desmurget' sõnul on vastus väga lihtne. Nimelt on meie aju programmeeritud teatud kehakaalule, mida su keha üritab iga hinna eest taastada kohe, kui sa oled kaalu langetanud. 

 

 

Aju ei saa aru sellisest asjast nagu ülekaal, tema jaoks on see normaalne kehakaal ja ta teeb kõik, et seda kaitsta. Ükskõik, mis hinnaga. Kõik leiab aset sellises aju piirkonnas nagu hüpotalamus ehk siis tundekühmualumik, mis asub aju keskkohas. Just see aju piirkond on vastutav energia reguleerimissüsteemi eest kehas ning mõjutab kehakaalu. See protsess iseenesest on kasulik nälja perioodil, sest keha hakkab siis rasvavarudest endale lisa otsima. Dieedi korral muutub see aga problemaatiliseks. Sest meie keha ei oska vahet teha sellel, kas tegemist on dieediga või näljaajaga. 

Michel Desmurget' sõnul tuleb aju ära petmiseks kasutada teatud tehnikat. 

Näiteks tuleks seada igapäevaselt sisse väikesed muutused, mis aitavad kaotada kaalu küll aeglasemalt aga nii, et kaotatud kilod kohe tagasi ei tuleks. 

Selle jaoks hakka sööma väiksemate taldrikute pealt. Aju ei armasta valida, seega vali üks roog, mida sa sööd ja toitu võimalikult mitmekesiselt ehk siis söö liha, aedvilju, teravilju ja kartulit. 

Ära pane ka oma tahtejõudu proovile. Sest aju arvutab väga ruttu välja selle, kui palju naudingut mõni toit sulle pakkuda võib või kui palju pingutusi selle söömine temalt nõuab. 

Peida silma eest ära kõik, mis on magus või liiga rasvane (ja ära edaspidi enam koju osta). 

 

 

Iga väiksemgi pingutus võib sind panna murduma ja loobuma oma headest kavatsustest. 

Sama kehtib ka spordi kohta, ära tee endale liiga ja ära sunni ennast üleliia rassima jõusaalis. Selle asemel liigu piisavalt iga päev ja katsu vähemalt pool tundi päevas kõndida. Sea endale eesmärgiks näiteks kõndida 10 000 sammu päevas. 

Kui sa tunned aga, et väsimus peale tikub ja sul on pidevalt kõht tühi, siis võib-olla on su aju aru saanud, mis kavatsused sul on, hakanud sinu vastu tööle ja teeb kõik, et sa murduksid. 

Nüüd, kus sa tead seda kõike, võid sa oma aju ära petta ja vabaneda liigsetest kilodest lõplikult.

 

Kommentaare ei ole