{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas lastele rääkida isa uuest suhtest? Kuidas rääkida petmisest?

  foto : unsplash / Kevin Delvecchio   Kui su suhe on kriisis ja te olete mõlemad partneriga aru saanud, et ega see enam midagi ei ...

 

foto : unsplash / Kevin Delvecchio


 

Kui su suhe on kriisis ja te olete mõlemad partneriga aru saanud, et ega see enam midagi ei muuda, ei ole lahku minek kunagi kerge. Kui sa saad teada, et su elukaaslasel on keegi teine, tunned sa ilmselt, kuidas kogu su maailm kildudeks variseb. Miski pole korraga enam endine. See on suur šokk, millest on raske üle saada. Ja sellisel hetkel on raske hoida selget mõistust ning kainet pead ja mõtelda kasvõi sellele, mis oleks kõige parem lastele. Kuidas varjata oma südamevalu ja meeleheidet? Kuidas elada edasi pettumusega, mis on nii suur, et tõmbab su üleni endasse. Ja asi ei ole ju ainult sinus, see puudutab ka lapsi. Mida teha, et lapsed ei kannataks? 

 

1. Võta aega

Enne, kui sa hakkad selgitama ja rääkima, mis lahti on, siis parem on, kui sa ootad ja rahuned maha. Isegi kui lapsed näevad teid vaidlemas, kuulevad sind süüdistamas nende isa, siis ütle neile lihtsalt, et sa räägid nendega hiljem, mitte praegu. Kõige parem oleks lahendada oma probleeme mujal, mitte laste ees. Ja sa ei pea vastama laste küsimustele kohe aga ära lase neil ka ilmaasjata muretseda selle pärast, mis juhtus. Räägi nendega mõne päeva pärast, kui sa oled juba suutnud natukene maha rahuneda. 

 

2. Pane ennast laste tasemele, räägi nende keeles

Ole aus aga sa ei pea detailidesse siiski laskuma. Sa võid siiski selgitada, et juhtub mõnikord, et tunded muutuvad aastate jooksul. Sest lapsed ju on näinud oma sõprade pealt, kui habras on teinekord sõprus ja kui raske on seda hoida. Sõprus võib läbi saada mõnikord tühiste asjade pärast. Ütle lastele, et ka vanematel võib selliseid asju juhtuda omavahel, et nende tunded muutuvad. Ja et sellisel juhul lähevad inimesed lahku, sest nad ei oska enam koos elada. 

 

 

3. Kinnita lastele, et nemad pole süüdi ja et nende isa jääb ikka nende isaks

Ütle neile, et nende issi armastab neid ikkagi edasi hoolimata sellest, et nad enam ei ela koos. Ja et lapsed ei ole kunagi süüdi selles, kui nende vanemad tülitsevad või lahku lähevad. Sa ei pea ütlema, et isa leidis kellegi teise, keda ta armastab rohkem, kui nende ema. 

Ole aus aga ära lasku detailidesse, lastel pole seda vaja, see ei puutu neisse

Sa ei pea rääkima sellest, et isa pettis ema võõra naisega. Sa ei pea koormama lapsi sellega, et sa  hakkad seletama, kes see naine on ja kui kaua see suhe on kestnud. 

 

4. Kas äkki oleks parem, kui mees ise räägiks lastega? 

Loomulikult võid sa lasta mehel rääkida lastega ja öelda neile, et isa ja ema lähevad lahku. Ilmselt teeb ta seda nii nagu õigeks peab ja sina pead lihtsalt sellega leppima. Aga varem või hiljem räägib ta lastega nagunii sellest. Mõnikord on aga parem, kui ema räägib lastega kõige esimesena lahku minekust. Seda, et vanemad ühiselt teatavad lastele, et nad on otsustanud lahku minna, juhtub harva. Kui te aga võite seda teha, siis tõestate te lastele, et te olete võimelised koos asju veel ajama.

 

 

5. Ära räägi lastele nende isast halvasti

Loomulikult on normaalne, et lapsed näevad, kuidas sa end tunned. Sa võid lihtsalt öelda, et sa oled kurb selle olukorra pärast. Kui võimalik, siis oleks parem, kui sa ei räägiks lastele nende isast halvasti. Lastel on õigus oma isa armastada, ära riku ära nende suhet oma isaga. Kui sa tahad näidata lastele, et nende isa on halb ja ainuke süüdlane, siis võib lastel tekkida tunne, et nad peavad hoidma oma isast edaspidi eemale ja tegema temaga vähem tegemist. Aga lapsed ei ole süüdi selles, et te lahku lähete. Sellepärast säästa nende tundeid. 

 

6. "Kas issi läheb mujale elama ja kolib meie juurest ära?" : see on küsimus, mida kõik lapsed tahavad teada

Lapsed tahavad eelkõige teada, kas nende vanemad armastavad neid alati hoolimata kõigest, hoolimata oma erimeelsustest. Ja et kui issi ära kolib, kelle juurde siis nemad elama peavad minema ja mida see lahutus nende elus muudab.

Kui sul ei ole veel nendele küsimustele vastuseid, siis ole aus laste vastu ja ütle, et sa praegu ei oska öelda. Kui lapsed on juba suuremad, on vaja, et ka neil oleks õigus otsustada. Ja öelda, mis on nende jaoks tähtis ja oluline. 

Üldiselt soovivad lapsed, et nende vanemad oleksid koos ja armastaksid teineteist. Peale seda, kui vanemad on lahku läinud, muutub ka laste maailm. Sa ei saa võtta nende valu ära. Aga sa võid lastega rääkida sellest.

  • Ütle mulle, kas sa oled sellepärast kurb, et issi enam meiega ei ela? Kas sa igatsed oma isa järele? 
  • Kas sa tahad, et ma jätan su üksi või tahad sa, et me teeksime midagi koos? 
  • Mina olen ka kurb. Ära muretse, see võtab ainult natuke aega.
  • Mis sulle teeks head meelt praegu? 
  • Kas sa tahad minna issi juurde või talle helistada? 
  • Tahad sa mulle öelda, mille peale sa praegu mõtled? 

Samuti on oluline, et koolis õpetajad teaksid ja oleksid informeeritud, nii võivad nad kõige paremini lapsi omalt poolt aidata ja toetada. 

 

 

 

Kommentaare ei ole