{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milline muretseja oled sina?

  foto : unsplash / Anhtony Tori     Me oleme kõik erinevad, erineva isiksuse ja erinevate emotsioonidega. See, mis võib kedagi em...

 

foto : unsplash / Anhtony Tori


 

 

Me oleme kõik erinevad, erineva isiksuse ja erinevate emotsioonidega. See, mis võib kedagi emotsionaalseks muuta, võib teist täiesti külmaks jätta. Selle tõttu ei peagi me pingetele samamoodi vastu ja elame erinevalt läbi traumeerivaid sündmusi ega kohane nii hästi ootamatute olukordadega. Me oleme kõik erinevalt programmeeritud, see, mis toimib ühe puhul ja aitab maha rahuneda, ei toimi teise puhul. Psühholoog Amber Trueblood, kes on spetsialiseerunud emotsionaalsele heaolule ja vaimsele tervisele, koostas nimekirja viiest erinevast isiksusest, kes kannatavad kõige rohkem masenduse ja ärevuse all. 

"Meie kõigi närvisüsteem reguleerib erinevalt tundeid ja emotsioone. See, mis võib leevendada pingeid ühe inimese närvisüsteemi keskuses, võib muuta olukorda hullemaks, tekitades ärevust ja stressi teise inimese juures. ", selgitab psühholoog väljaandes Psychology Today. 

Näiteks inimene, kes veedab terve päeva koristades ja sorteerides, võib õhtul tunda suurt kurnatust. Teine aga tunda ennast vastupidi rahulolevana tehtud töö pärast. 

 

 


Armastav

Armastav inimene pöörab väga suurt rõhku suhetele lähedastega. Armastaja tunneb end halvasti, kui tal tekib tunne nagu teda ei armastata ega hinnata piisavalt, ta tunneb viha ja pettumust nende vastu ega taha nendega enam koos aega veeta. Koju jõudmine, kus kedagi ees ei oota või mõne tähtpäeva unustamine võib põhjustada suurt stressi selliste inimeste juures. Armastaja aju tunneb end turvaliselt ning rahulikult siis, kui ta on oma kallite inimeste ja loomade keskel. Kui ta tunneb suuremat stressi või kasvavad pinged üle pea, peab ta veetma rohkem aega lähedastega, et tunda seda, et nad ei ole üksi ja nende eest hoolitsetakse. 

Psühholoogi nõuanne: 

Mine jalutama kellegagi, kes on sulle kallis. Mine loodusesse kellegagi, keda sa usaldad ja keda sa armastad. See aitab sul maha rahuneda ja paneb su närvisüsteemi taas õieti tööle, võttes masendust ära.

 

 


Võitleja

Võitleja on õppinud varakult ennast päästma ja tunneb tihti, et ta peab ka teisi päästma. Võitleja eesmärk ongi teisi kaitsta. Võitleja tunneb end hästi ainult kaootilises keskkonnas, sest ta on aja jooksul õppinud toime tulema keerulistes ja rasketes olukrodades. Kui kõik tema ümber on rahulik ja vaikne, satub ta segadusse. Ta ei oska olla rahulikult ja nautida lihtsalt elu. Rahulik tegevus ja keskkond ei aita tal oma enesetunnet parandada. Selle asemel, et lugeda raamatut või minna vanni, peab võitleja tegema midagi sellist, mis tekitaks temas turvatunnet ja mis stimuleeriks teda nii, et ta tunneks end paremini. 

Psühholoogi nõuanne:

Sea endale väljakutsed: pane ennast maratonile kirja, mine näiteringi või kontserdile. See aitab sul stressi maandada.


Liider

Liidri võtmesõnad on lojaalsus, usaldus ja usaldusväärsus. Liider tunneb end hästi ainult siis, kui tal on tunne nagu tal oleks kontroll olukorra ja oma tuleviku üle. Kui inimene aga kogu aeg peab kandma vastutuse koormat oma õlgadel, võid see ühel hetkel muutuda koormavaks ja häirida tema vaimset tervist. Kurnav ja väsitav on olla kogu aeg see inimene, kellest kõik teised sõltuvad ja kes paneb asjad liikuma. Selle eest hoolitsemine, et kõik su lähedased oleksid toidetud, turvaliselt, õnnelikud, terved ja õigel ajal, õiges kohas, on töö, mis ei lõppe kunagi. Liidrid on tavaliselt kõige kohusetundlikumad ja usaldusväärsemad pereliikmed. Et leida oma elurõõm tagasi, peavad liidrid lubama endale eksida. 

Psühholoogi nõuanne: 

Võta aega, et tegeleda millegi loomingulisega, teha midagi sellist, mis teeks rõõmu ainult sulle endale. Joonista, maali, laula, tantsi: see aitab sul end paremini tunda ja vabastab sind sellest suurest kohustuste koormast. 

 

 


Visionäär

Visionäär on suure kujutlusvõimega, ta näeb teistest kaugemale. Sellepärast tal ongi raske keskenduda igapäevase elu väikestele muredele. Ta vajab inspiratsiooni ja saab seda nendega koos olles, kes mõtlevad nii nagu tema. Ta tahab tunda, et temast saadakse aru, tema mõtteviisi mõistetakse ja teda toetatakse, ta tahab inimesi, kes jagavad sama maailmavaadet nagu tema, see rahustab ja elustab teda.

Psühholoogi nõuanne:

Otsi selliseid inimesi, kes sulle sarnanevad ja õpi nende pealt. See pole ka tähtis, et tegemist oleks mõne inimesega, selleks võib väga hästi olla ka mõni raamat või video. 


Dünaamiline

Dünaamiline tahab tunda end austatuna ja tunnustatuna, nii suurte, kui väikeste tööde pärast. Korduvate tööde ja toimetuste tegemine - nagu näiteks toidu valmistamine ja koristamine - mõjub talle kurnavalt ja väsitavalt. Ta peab tegema seda, mis talle meeldib. Talle meeldib küll erinevaid asju proovida aga ta tahab seada endale suuremaid eesmärke. Ta tunneb end hästi ainult siis, kui ta teeb edusamme ja tunneb end austaune ja hinnatuna oma töö pärast.

Psühholoogi nõuanne : 

Tee iga päev vähemalt 20-minutit midagi sellist, mis sind köidab ja mis sulle huvi pakub. See annab su päevadele mõtte ja stimuleerib sind. Samal ajal aitab see ka pingeid leevendada. 


Milline ei ole ka sinu profiili, õppides ennast paremini tundma, suudad sa end paremini maha rahustada. See, kui sa saad aru, kuidas su aju toimib, aitab sul ennast paremini mõista. Tänu sellele saad sa paremini magada, tööd teha ja tunda ennast ka paremini lähedastega koos olles.

Kommentaare ei ole