{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks aastate lisandudes rasv kõhupiirkonda hakkab kogunema?

foto : unsplash / John Tuesday     Vanusega muutub kõige su...

foto : unsplash / John Tuesday

 

 

Vanusega muutub kõige suuremaks mureks just kõhurasv. Lisaks sellele, et kõhu piirkonda kogunenud rasv ei ole esteetiliselt ilus vaadata, on see ka tervisele ohtlik. Me ei räägi siin nahaalusest rasvast vaid vistseraalsest rasvast, mis ladestub elundite ümber. Seda tuleb just rohkem ette aastate lisandudes ning sellel on mitmed erinevad põhjused. 


1. Lihasjõu vähenemine

Kõht hakkan kasvama, kui lihasmass hakkab vähenema. Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem lihasmass- ja jõud kahanevad. 


2. Halvemad eluviisid

Kehalise aktiivsuse puudumine ja suuremad söögiportsud (suurem kaloritehulk) ongi vistseraalse rasva põhjustajaks. 


3. Hormonaalsed muutused

Östrogeenide taseme alanemine naiste juures ja testosterooni taseme tõus meeste juures soodustavad rasva ladestumist kõhu piirkonda. 

 

 


4. Ainevahetuse aeglustumine

Vanusega hakkab organism vähem kaloreid põletama, selle tõttu hakkab rasv ladestuma kõhu piirkonda. Kaalutõus aga ei ole hea juba ainuüksi tervise seisukohalt, selle tõttu tuleks ikkagi kaalul silma peal hoida ning olla füüsilist aktiivne, et vistseraalne rasv ei hakkaks ladestuma kõhu ja maksa ent samuti ka südame ja aju piirkonda. 


Mida teha? 

Selleks, et piirata vanusega seotud vistseraalse rasva ladestumist, tuleb :

Teha regulaarselt sporti : ujuda, sõita rattaga või joosta. Lisaks teha jõuharjutusi, mis aitavad hoida lihasmassi. 

Toituda mitmekesisemalt ja tasakaalukamalt, rohkem kiudaineid, valku ja peamisi rasvhappeid. Vältida magusat, rasvast ja soolast toitu. 

Magada paremini. Vanusega muutub melatoniini tootmine ja selle tõttu ei maga enam nii sügavalt nagu varem ega puhka nii hästi välja. Selle tõttu tuleb ise jälgida, et uneaeg oleks piisavalt pikk, et keha saaks reguleerida söögiisu mõjutavaid hormoone.

Kommentaare ei ole