{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas tunda ennast paremini?

  foto : unsplash / Zac Durant      Meil kõigil tuleb ette ...

 

foto : unsplash / Zac Durant

 

 

 Meil kõigil tuleb ette selliseid päevi, mil me ei tunne ennast hästi. Kui tekivad kahtlused ja ebakindlus. Mis selle põhjustajaks on? Ãœhiskondlikud ootused, pidevad võrdlusmomendid ja teiste õnn, mis tõmbavad enesehinnangut maha. Sellepärast on vaja õppida ennast tundma ja olla iseenda vastu parem. 

Kui inimene tunneb ennast hästi, tunneb ta endaga rahulolu nii vaimselt, kui füüsiliselt. Hea enesetunne ei ole seotud kaalu, kehakuju või juustevärviga vaid samuti enesehinnanguga, enesekindlusega ja sellega, kui hea inimene iseenda vastu on. 


Hea enesetunne on igal inimesel erineva tähendusega. Meil kõigil on oma arusaam sõltuvalt oma väärtushinnangutest, eesmärkidest ja isiklikest eelistustest. 

 

 

 

Tegurid, mis aitavad parandada enesetunnet :

  • hea tervis
  • leppimine oma tugevate ja nõrkade külgedega
  • oskus hakkama saada stressi, ärevuse ja emotsioonidega
  • enesekindlus ja oskus hakkama saada erinevate väljakutsetega, mida elu tuua võib ning teiste märkustega
  • teadmine, et sa oled väärt armastust, austust ja oled võimeline oma eesmärke ellu viima
  • rahulolu isikliku ja tööalase eluga
  • rahulolu oma kehaga, see, et sa võid kanda riideid, mis sulle sobivad ega pea end piirama igapäevases elus. 


 

 

Miks me tunneme end mõnikord halvasti?

  • Igal inimesel tuleb ette nii häid, kui halbu päevi ja seda olenemata vanusest. Halva enesetunde taga võivad olla psühholoogilised, emotsionaalsed, füüsilised kui ühiskondlikud tegurid. 
  • Madal enesehinnang, mis tekitab ebakindluse, kahtluseid ja alaväärtusetunde
  • Liigne kalduvus end teistega võrrelda, eriti läbi suhtlemisvõrkude, mis moondavad ja idealiseerivad reaalsust
  • Rasked elukogemused nagu lähedase kaotus, suhte lõpp, rahaprobleemid või tööalased probleemid.
  • Liiga suur ühiskondlik surve, mis on seotud välimusega, tööga, pereeluga ja mis tekitab süütunnet (või kartust valmistada teistele pettumust).
  • Depressioon või ärevushäire, mis mõjutavad enesehinnangut
  • Erinev kehakuju või puudused oma välimuses, mis panevad nägema ainult puudusi enda välimuse juures.
  • Trauma või vaus läbielamine minevikus, mis on jätnud emotsionaalseid haavu ja tekitab alaväärsustunde.
  • Kehaga seotud muutused, mis on seotud mõne õnnetuse või avariiga, kaalutõusu või vanadusega, võivad samuti mõjutada enesehinnangut ja üldist heaolu.
  • Teiste toetuse puudumine ning lähedaste suhete puudumine

 

 

Kuidas tunda ennast paremini? 

 

 

 

Võta ennast sellisena nagu sa oled

Kõige hea ja halvaga, kõikide puuduste ja tugevate külgedega. Muretsemata teiste pilgu pärast. Täiuslikke inimesi olemas ei ole, seega ole iseenda vastu parem ja ära kritiseeri ennast kogu aeg, ära näe enda juures nii palju vigu. Sina ja su keha väärite austust.

 

Muuda oma negatiivsed mõtted

Tee selgeks, milliseid negatiivseid mõtteid sa mõtled oma keha, isiksuse ja saavutuste kohta. Muuda need mõtted positiivseteks afirmatsioonideks. Vähehaaval hakkab muutuma see, kuidas sa endaga oma mõtetes räägid ja su enesehinnang muutub tugevamaks. 

 

Tõsta esile oma tugevaid külgi ja andekust

Tagasihoidlikkus ei tohi takistada sul näha oma oskuseid ja andekust. Keskendu oma tugevatele külgedele, sellele, mis on sinus head, mitte oma nõrkadele külgedele. Kiida ennast. 


Õpi olema tänulik iga päev

Palju lihtsam on keskenduda negatiivsele, kui positiivsele. Et keskenduda rohkem positiivsele, pead sa iga päev kirjutama üles kõik, mille eest sa oled tänulik oma elus. See aitab sul näha asju teises valguses. 


Hoolitse enda eest, et tunda ennast paremini ja ilusamana

Hoolitse oma naha, küünte ja juuste eest. Nii tunned sa end enesekindlamana. Muuda oma eluviise paremaks ja tervislikumaks. Luba endale aeg-ajalt midagi head, liigu rohkem, katsu veeta aega looduses.


Ãœmbritse end positiivsete inimestega

Inimesed, kellega me suhtleme, mõjutavad meie enesehinnangut. Ümbritse end heade, positiivsete ja rõõmsameelsete inimestega, kes sind toetavad emotsionaalselt. Hoia eemale toksilistest inimestest, kes võtavad su energiat ära.


Ära võrdle end teistega

Ikka inimesed on harjunud end võrdlema teistega, see aga teeb halba meie enesehinnangule. Meil kõigil on erinev kehakuju, erinev geneetika, erinevad läbielamised, isiklikud haavad ja väljakutsed elus. Keskendu iseendale, selle asemel, et võrrelda end sellega, mida sa võrrelda ei saa.


Tule oma mugavustsoonist välja ja sea endale reaalsed eesmärgid

Proovi uusi huvialasid, mis aitavad sul muuta enesekindlamaks ja tõstavad enesehinnangut. See, kui sa teed midagi ja tuled oma mugavustsoonist välja, aitab ise sul juba olla enesekindlam. 


Ole iseenda vastu kannatlikum

Tee parema enesehinnanguni võib olla pikk ja võtta aega, sa pead olema kannatlik iseenda vastu.

Kommentaare ei ole