{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida teha, kui talvemasendus hiilib ligi? 3 nõuannet, kuidas saada energiat juurde ka pimedal ajal

foto : pexels / Mart Productions     Ja ongi käes aastaaeg,...

foto : pexels / Mart Productions

 

 

Ja ongi käes aastaaeg, mil päike näitab ennast haruharva ja päevad on lühikesed. Inimesed lähevad tööle varavalges, kui päike pole veel tõusnud ja tulevad koju, kui päike on juba loojunud. Sellepärast polegi imestada, et inimesed tunnevad talvisel pimedal ajal nii palju väsimust ja depressiivsust ehk teisisõnu talvemasendust. Talvemasendus tekibki kõige sagedamini just siis, kui päevad on kõige lühemad - mõnikord ka sügise alguses - ja kaob kevade alguses. Sellel ajal tunneb inimene suuremat väsimust, masendust, isegi depressiooni ja suurenenud söögiisu. Sellega võivad kaasneda uneprobleemid, energiapuudus ja ükskõiksus. Talv tundub selle tõttu aga veelgi pikem. Mida aga teha, kui talvemasendus ligi hiilib? 


Kuidas talvemasenduse vastu võidelda ja saada jõudu ning energiat juurde? 

 

 

 

1. Valguseravi

Talvemasenduse peamiseks põhjuseks on vähene päikesevalgus. Päike loojub liiga vara, see aga avaldab tugevat mõju meie vaimsele tervisele. Valgusepuudus tekitab väsimust, kurbust ja huvipuudust. Selle vastu aitab hästi valguseteraapia. Valgusteraapiaid tehakse erinevates kliinikutes ent selle jaoks on müügil ka spetsiaalsed lambid, mis aitavad võidelda talvemasenduse vastu. Lamp, mis on niiöelda kunstpäikese eest, aitab eemale peletada talvemasendust ja sellega kaasnevaid häireid, aidates reguleerida organismi bioloogilist kella. Tänu sellele paraneb ka enesetunne reipamaks. 


2. Maga piisavalt

Ära heida liiga hilja magama, sest see rikub bioloogilise kella rütmi. Heida kindlatel kellaaegadel magama nii nädala sees, kui puhkepäevadel. Maga kindlasti vähemalt 8 tundi, kui sa tahad olla heas vormis ja puhanud. 


3. Tee trenni

Talvel kohe kuidagi ei kipu välja, tegelikult pole koju jäämine ka hea idee. Et oma tuju hoida ja paremini öösel magada, tuleb teha sporti. Spordi tegemine vabastab heaolu hormoone endorfiine, serotoniini ja dopamiini, mis aitavad masendust eemal hoida ning parandada tuju.

Kommentaare ei ole