{ads}

HIDE

Viimased

latest

Läbipõlemine paarisuhtes

     Palju räägitakse tööalasest läbipõlemisest, ometi võib selline asi aset leida ka paarisuhtes. Kui sa tunned, et su kaas...

 



 

 Palju räägitakse tööalasest läbipõlemisest, ometi võib selline asi aset leida ka paarisuhtes. Kui sa tunned, et su kaaslane ei mõista sind, kui väiksemadki asjad tema juures sind ärritama hakkavad ja kui kaob omavaheline hoolitsus ja õrnus, tuleks mõtelda, kuidas oleks võimalik olukorda parandada. 

Paarisuhe ei olegi ju rahulikult voolav jõgi, vaid kohati käänuline ja kiirete vetehoogudega. Igas suhtes tuleb ette suuremaid või väiksemaid probleeme ja arusaamatusi. Millised märgid viitavad läbipõlemisele paarisuhtes? Ja kuidas päästa oma suhet? 

 

Märgid, mis viitavad läbipõlemisele paarisuhtes

 

Sa ei kuula enam üldse seda, mida teine sulle räägib

Suhte alguses on soov olla rohkem koos ja õppida teineteist paremini tundma, see on loomulik, et siis veedetakse tunde teineteisega rääkides ja jutustades kõigest, mis päeva jooksul aset leidis. Sellel ajal kuulatakse tõesti seda, mida kaaslane räägib. Aja jooksul aga hakkab omavaheline suhtlemine paratamatult vähenema ja võib isegi ühel hetkel täielikult kaduda, asendudes üksnes hädavajalike küsimustega : "Mis kell sa täna õhtul koju tuled?" ja "Kas sa jõuad poest läbi käia? ". Tõelist suhtlemist aga enam ei ole. Samuti on kadunud tähelepanu. 

Selle probleemi vastu aitab, kui võtta lihtsalt aega maha. Näiteks kord nädalas teha midagi koos, selleks võib olla lihtsalt mõnus õhtupoolik kodus, panna midagi head lauale, istuda maha ja lihtsalt rääkida, kuidas nädal läks. Rääkida sellest, mis on hästi, mida võiks paremini teha, rääkida lahti ka kõik probleemid ja kõik olukorrad, mis ei vastanud ootustele ja lootustele või mis valmistasid pettumust. Ning leida lahendusi koos. 

 

 

 

 

Te olete hakanud vaidlema asjade pärast, milles te enne olite ühisel meelel

Suhte alguses olid sa palju leplikum ja järeleandlikum, nõustudes kõigega. Sulle ei valmistanud mingit raskust võtta omaks tema arvamused, mõtted, ideed, harjumused ja isegi maitsed. Sa olid kõigega nõus, lükates kõrvale oma isiklikud põhimõtted ja väärtushinnangud. Tasapisi aga muutusid sa taas iseendaks ja kõik see, mille suhtes sa enne olid oma kaaslasega nõus, võib nüüd muutuda vaidlusküsimuseks. 

Tegelikult on tähtis kohe suhte alguses jääda iseendaks ja mitte hakata valetama lihtsalt selle eesmärgiga, et oma kaaslasele meele järgi olla. Muidugi on hea näidata välja ka hoolivust ja olla järeleandlikum aga ilma, et see kõik käiks sinu isiklike põhimõtete vastu. 

 

Sa ei taha enam puudutada oma kaaslast

Suhte alguses mängib suurt rolli füüsiline külgetõmme, omavaheline suhte, iseloomude sobivus, ühised maitsed, väärtushinnangud, huvialad ja eluvaated. Kõike seda muudab tugevamaks verbaalne ja mitteverbaalne suhtlemine. Mitteverbaalne suhtlemine käib läbi pilgu, hoiaku ja puudutuste. Puudutused muudavatki suhet tugevamaks, nii seksuaalsed, kui niisama puudutused. See, kui te väldite ja hoidute teineteise puudutamisest, ei kallista ega suudle enam teineteist, on märk sellest, et teie suhtes on midagi paigast ära. Selle tõttu on väga tähtis puudutada teineteist sageli, vähemalt hommikul teha musi, et öelda tere. 

 Ükskõik, millist laadi need puudutused ka ei ole, kõik need puudutused aitavad alal hoida füüsilist kontakti kahe inimese vahel ehk teisisõnu on tegemist teistele nähtamatute sõnumitega, mida paar omavahel vahetab märkamatult ja mis aitavad hoida nende suhet tugevana. 

 

 


Kaaslase puudused on hakanud sind ärritama

Sa küll teadsid, et su kaaslane norskab aga enne see sind ei ärritanud. Sa olid samuti teadlik sellest, et tal on kalduvus väljas käies rohkem juua, kui mõistlik aga ta oli sinu arust tore ja lõbus ning ajas sind naerma sellistel puhkudel. Aja jooksul on tema norskamine hakanud sulle tõeliselt närvidee käima ja sa oled hakanud mõtlema selle peale, et te peaksite magama eraldi tubades. Samuti oled sa hakanud häbi tundma, kui su kaaslane taas mõnda rumalat nalja hakkab tegema, olles liiga palju alkoholi tarbinud. 

Ka sellisel puhul oled sa ilmselt oma kaaslast suhte alguses liiga palju idealiseerinud ja näinud ainult seda, mis temas heas oli. Igal inimesel on aga omad puudused, kõige tähtsam on omavahel rääkida ja leida lahendusi. Või siis lihtsalt leppida sellega ja mõtelda nii, et suhe on ikkagi kõige tähtsam igasugustest väikestest veidrustest. Kui sa aga leppida ei suuda sellega, tuleb mõtelda selle peale, et teie teed peavad lahku minema. 


Sa väldid suhtlemist

Kui te olete jõudnud juba sellesse etappi, et tunded on praktiliselt kadunud, kui sa näed teise juures ainult seda, mis valesti on, kui vähesedki jutuajamised lõppevad tüliga, siis tekibki selline olukord, et parem hoiduda üldse igasugusest vestlusest. Tegelikult on see aga lühiajaline lahendus, sest suhtlemisel on igas suhtes väga tähtis roll. 

See, kui te suhtlemist väldite, paneb teid rohkem mõtlema selle peale, mis valesti on ja selle tõttu tunned sa kogu aeg pettumust. Ühel hetkel on liiga hilja, et midagi päästa. Sellepärast tuleb suhelda, kuulata, kirjutada või lihtsalt rääkida asjadest teistmoodi. 

 

Sa ei hooli enam oma kaaslasest

Kõik väikesed ja suured tähelepanuavaldused muudavad ainult suhet tugevamaks: see, kui sa teed midagi head oma kaaslasele süüa, teades, et see talle meeldib; see, kui sa lähed talle töö juurde vastu või teed ükskõik mida, mis võib talle rõõmu valmistada. Kõik need märgid näitavad, et sa tahad talle head meelt valmistada, muretsedes sellepärast, mis talle meeldib. Kui see kõik lõppeb, kui asemele tekib provokatsioon ja nääklemine, on see märk sellest, et teie suhe on halb. 

Tähtis on hoida oma suhet ja hoolitseda selle eest. Hoida suhet rutiini, üksluisuse ja igavuse eest. Olla natukenegi tähelepanelikum oma kaaslase vastu ka siis, kui päevakava on kiire ja aega vähe. Vähemalt mõtelda selle peale.  

 

 


Sa tunned tüdimust, sul on tunne, et su kaaslane ei mõista sind ja sa oled nagu vangis selles olukorras

Suhte alguses tundsid sa suurt õnne ja rõõmu, sa olid valmis terve öö rääkima oma kallimaga ja olid hoolimata sellest järgmisel päeval heas vormis. See mõjutas su tuju, sa olid heas tujus ja sõid vähem magusat, sul oli tunne nagu oleksid sul tiivad, sa olid valmis suuri asju korda tegema. Kui suhtes tekivad aga mõõnaperioodid, mõjutab see nii keha, kui tervist. Sellisel juhul võib kaasneda krooniline väsimus, unehäired, ärritatavus, ärevus, kõhuvalud... 

Kui probleem seisneb selles, et omavaheline suhe on halb, siis ei aita mingi ravi sul neid probleeme ravida. Tähtis on rääkida omavahel või otsida abi suhtenõustaja juurest. 

 

Sul on tunne, et sa oled muutunud täiesti tundetuks oma kaaslase suhtes

Alguses olid sa hooliv ja tähelepanelik tema vastu. Hästi kaastundlik ja empaatiline. Sa tundsid rõõmu ta kordaminekute üle ja kurvastasid, kui tal halvasti läks. Sa tundsid huvi, kas ta sind ikka armastab ja mida ta sinu vastu tunneb. Ühe päeval aga ei huvitanud see kõik sind enam üldse, sa olid muutunud täiesti ükskõikseks tema suhtes. 

See on normaalne igas paarisuhtes, et tunnete vool ei ole kunagi sama, tunded muutuvad aja jooksul vastavalt igapäevastele sündmustele. Suhe on aga nagu kaminatuli. Alguses hakkab see suure leegiga põlema kuni lõpuks jääb sellest järgi suitsev tuhaase. Nii kaua, kuni söed aga veel hõõguvad tuha all, on alati võimalik uuesti alustada. 


© 2023 Sisu kopeerimine keelatud!





 

 

 

 



Kommentaare ei ole