{ads}

HIDE

Viimased

latest

Peale selle artikli lugemist hakkad sa oma hambaid korralikult pesema

  foto : unsplash / Nati Melnyshik Ainult üks inimene kolmest on teadlik, et hammastega seotud probleemid võivad mõjutada ka üldist...

 

foto : unsplash / Nati Melnyshik


Ainult üks inimene kolmest on teadlik, et hammastega seotud probleemid võivad mõjutada ka üldist tervist. Probleemid suus ei piirne ainult suuõõnega, vaid võivad põhjustada ka teisi tervisehädasid. Selle tõttu tulebki oma hammaste eest paremini hoolitseda ja käia vähemalt kord aastas hambaarsti juures. 

Hambakatu ja hambakivi eemaldamine ei ole ainult esteetiline küsimus. Hambakatu tekkimine, mis aja jooksul moodustub kiviks puutudes kokku süljes olevate mineraalidega ning võib põhjustada igemepõletikku või isegi parodontiiti. Tegemist on igeme- ja hammaste tugikudede põletikuga, mis tõstavad 70% võrra infarkti või südamepuudulikkuse riski, kuna suus olevad patogeensed bakterid jõuavad ruttu vereringesse. Mõned neist bakteritest tõstavad ka trombi ehk verehüübe moodustumise riski. Samuti võivad need bakterid nakatada südameklappe ja põhjustada südamesisekestapõletikku. Selleks, et oma südame eest hoolt kanda, tuleks käia hambakivi eemaldamas vähemalt kord aastas. 

 

 

Ortodontilised probleemid võivad olla ka selja- ja liigestevalu põhjuseks. Kehv hambumus võib tekitada mitmeid erinevaid biomehhaanilisi häireid. Sellega võivad kaasneda probleemid alalõualuu ning mälumisega, mis mõjutavad omakorda kogu ülejäänud skeletti. Lõualuulihased on seotud kaela ja seljalihastega, seega kandub pinge abaluu piirkonda, sealt edasi selgroogu kuni vaagna asend muutub viltusemaks ja selle tõttu muutub õige rühi hoidmine valu tekitavaks. Pea 30% kaelalihaste probleemidest ja seljahädadest on seotud suu halva tervisega, mis lisaks koormab ka immuunsüsteemi. Ainult hambaarst võib siin aidata. 

Lisaks sellele teeb puudulik hambumus paksuks. Nii üllatav, kui see ka ei ole, on hammaste tervis ja kehakaal omavahel tihedalt seotud. Kui inimesel on ainult 21 tervet hammast 32st, on ülekaalulise risk kolm korda suurem. Teaduslikult on tõestatud, et puudulik hambumus või katkised hambad avavad ukse ülekaalulisusele. Kuna mälumislihaste töö ei ole tasakaalus, siis muutub söömine ja seega ka mälumine raskemaks. Hammaste probleemidega inimesed söövad seega meelsamini rohkem sellist toitu, mida ei pea mäluma, valides selleks tavaliselt rasvast ja magusat, selle asemel, et süüa värskeid köögivilju. 

 

 

Samuti on New York'i teadlased tõestanud, et regulaarne hammaste pesu alandab 20% võrra kõri- ja söögitoruvähi riski. Selle uurimistöö tulemused avaldati 2017. aastal meditsiinilises väljaandes Cancer Reseach ning artiklis tuuakse välja kasvajate teket põhjustav bakter Tannerella forshythia, mille levikut on võimalik piirata korraliku suuhügieeniga. Ãœks teine ameerika teadlaste grupp on välja toonud teise suus elava bakteri - fusarium nucleatum -, mis võib põhjustada soolevähki. Lisaks sellele, et see bakter võib põhjustada igemepõletikku, on ta võimeline levima üle kogu seedekulgla ning soodustama kasvajate teket jämesoole piirkonnas. Ja jällegi üks põhjus juures, miks minna oma hambaarsti vaatama. 

Hoiame siis meeles, et hambaid tuleb pesta 2 korda päevas ning harjata vähemalt 2 - 3 minutit.


 

Kommentaare ei ole