{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mees ja keskeakriis

foto : unsplash / Brandi Redd     Keskeakriis tabab peaaegu...

foto : unsplash / Brandi Redd

 

 

Keskeakriis tabab peaaegu kõiki mehi mingil eluetapil, ent võib väljenduda erineval moel ja olla erineva tugevusega. Uuringute järgi kestab meeste keskeakriis kauem, kui naistel ja on palju tõsisemat laadi. Mehel võib tekkida korraga soov muuta nii oma era-, kui tööalast elu, pannes sellega ohtu nii oma olemasoleva suhte, kui karjääri. Keskeakriisi vallandajaks on sageli mõni elu märkiv sündmus, milleks võivad olla kas terviseprobleemid, tööalased mured, lahutus, laste kodust lahkumine, vanemate surm või siis lihtsalt see, kui juuksed hakkavad halliks minema.

Keskeakriis tekitab soovi tunda end atraktiivsena, seda sageli nooremate naiste silmis. See on nagu teine noorus mehe jaoks, kui korraga võib tekkida tunne, et kogu elu on läinud nii ruttu ja tahaks kaotatud aega kuidagi tasa teha. 

 

 

Seda, et mehel on keskeakriis, polegi nii lihtne selgeks teha. See võib ilmneda aga läbi pealtnäha  tühiste vaidluste või madalama enesehinnangu, suurematele kulutuste, riietustsiili muutuste ja kummaliste soovide. Võib ka juhtuda, et mees hakkab rohkem enda eest hoolitsema, teeb kõik, et paista noorem välja või siis ostab endale näiteks uue auto. Kõike seda selge eesmärgiga, et paista silma ja meeldida vastassoole. 

Kui osade meeste jaoks on keskeakriis võimalus muuta oma elu ja elada läbi teist noorust, siis teiste juures võib see põhjustada depressiivseid häireid. 

Keskeakriisi vastu võidelda ei saa, üleöö ei anna ka midagi ära teha. Kõigepealt peab mees ise aru saama sellest, mis temaga toimub. Tavaliselt aga ei mõista mehed, mis nendega lahti on.

Tavaliselt näevad naised esimesena meeste juures keskeakriisile viitavaid märke ja just naisest võib mehel kõige suurem abi olla, kui just ei ole tegemist paariga, kelle omavaheline suhe on juba halb ja kus on probleeme truudusetusega. Sellisel puhul tuleb otsida spetsialistide abi. 



Parim lahendus oleks seada sisse mõned muutused oma elus, seada endale uued eesmärgid, leida uus elu mõte ja siht, mille poole liikuda. Teha uusi plaane. Miks mitte osta uus maja, teha remonti, minna reisima või otsida muul moel uusi kogemusi, mis lisaksid vürtsi igapäevasesse ellu. 

Jaanika, kes on oma 41-aastase mehega koos juba 14. aastat arvab, et mehel on keskeakriis. Mees on emotsionaalselt tasakaalutu ja käitub nagu teismeline, veetes ühe vähem aega kodus. Jaanika on otsustanud mõneks ajaks kodunt lahkuda selleks, et panna meest järele mõtlema. 

Kindlasti ei ole kerge elada mehe kõrval, kellel on keskeakriis, tugevamgi naine võib ära väsida ja soovida, et mees oleks jälle selline nagu enne. Lahkumine oleks aga kõige halvem variant, sest tavaliselt vajab mees just sellel hetkel kõige rohkem toetust, kuna ta ei saa ise ka aru, mis temaga toimub. 


Kommentaare ei ole