{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaotada kaalu peale 40ndaid eluaastaid : 8 head nippi, mis tõesti aitavad

foto : unsplash / Oscar Söderlund    Seda, et vanusega ainev...

foto : unsplash / Oscar Söderlund

 

 Seda, et vanusega ainevahetus jääb aeglasemaks ja kilod hakkavad paratamatult kogunema, teavad paljud. Õnneks aitavad mõned nipid ära kilode kuhjumist ära hoida isegi peale seda, kui aastaid on juba üle 40. 

Paljud on märganud ilmselt, et peale 40ndaid eluaastaid ei kao kaal enam nii kergesti, kui varem. Ja seotud on see kaalutõus peamiselt just psühholoogiliste ja käitumisalaste muutustega. 

Meeste puhul on kaalutõus selles vanuses seotud eluviisiga. Üldiselt on nii, et istumist on rohkem, mehed keskenduvad rohkem oma tööle ja eraelule ning spordi tegemiseks jääb palju vähem aega. Vähese kehalise aktiivsuse tõttu hakkavadki kilod paratamatult kogunema. Ja rasv kuhjub kõige rohkem kõhu piirkonda. 

Naiste puhul aga mõjutavad kaalutõusu kõige rohkem psühholoogilised muutused, sest 40ndates eluaastates algab naistel premenopaus, mis eelneb menopausile. Sellega kaasnevad hormonaalsed muutused, mille ajal lihasmass väheneb ja rasv hakkab kuhjuma mujale. Kui senimaani kogunes rasv peamiselt tuharatele ja kintsudele, siis nüüd hakkab rasv kuhjuma kõhu piirkonda. 42 -  50. eluaasta vahel võtavad naised tavaliselt kaalus juurde 0,8 kilo aastas. 


Muuda oma eluviise ja harjumusi

Kordamine on tarkuse ema: toitumine tuleb üle vaadata ning regulaarselt tuleb liikuda. Sest naiste puhul aeglustub koos menopausiga ka ainevahetus ja selle tõttu põletab keha vähem kaloreid, kui tavaliselt. Juba sellepärast on vaja muuta oma toitumisharjumusi ning süüa rohkem köögivilju, puuvilju, kaunvilju ning valku, eelistada tuleks kala ja valget liha. Soovitatav on piirata vorstitoodete söömist ning alkoholi tarbimist, mis sisaldavad mõlemad liiga palju kaloreid. 

 

 

Võib tunduda, et peale 40ndaid eluaastaid on väga raske kaalu kaotada ent ometi on võimalik oma kehakaalu kontrolli all hoida ja kaalu langetada. 


Kuidas kaotada kaalu peale 40ndaid eluaastaid?

1. Käi nii palju, kui võimalik jalgsi

Treenimine ja füüsilised harjutused on hädavajalikud selleks, et terveks jääda ning ennetada kaalutõusu. Soovitatav on liikuda vähemalt pool tundi päevas ja teha nädala sees jõuharjutusi, mis aitavad lihasmassi hoida. Kui treenimiseks aega ei ole, siis on soovitatav liikuda nii palju, kui võimalik, jalgsi. 

2. Tõuse iga kahe tunni tagant püsti, selle asemel, et jääda terveks päevaks istuma

Pidev istumine soodustab rasvumist. Sellepärast on soovitatav tõusta püsti vähemalt iga kahe tunni tagant ning võimaluse korral teha väike jalutuskäik või siis lihtsalt sirutada ennast natuke.

3. Söö väiksema taldriku pealt, nii sööd sa vähem

Toitumisel on suur roll kaalu langetamise juures. Süüa tuleb tasakaalukalt ning mitmekülgselt aga hea oleks, kui süüa väiksemaid portse. Selleks, et ei tekiks pettumust, söö väiksema taldriku pealt, miks mitte koogitaldriku pealt. Nii petad sa oma aju ära.

4. Joo iga päev vähemalt 2 liitrit vett

Joo mitu korda päevas vett, see aitab organismi puhastada toksiinidest ja jääkainetest. Soovitatav on juua vähemalt 2 liitrit päevas. Selleks, et vesi ei tunduks maitsetu, võid sa lisada puuviljatükke või piparmündilehti.

5.  Oomega-3 toidus

Oomega-3 on rasvhape, mida on vaja südame ja aju normaalseks funktsioneerimiseks. Oomega-3 rasvhapetel on tähtis roll ka ülekaalulisuse ennetamiseks, sest oomega-3 aitab alandada rasvkoe triglüteriidide taset organismis. Oomega-3 rasvhappeid leidub rasvases kalas (lõhe ja makrell) aga ka taimeõlis (rapsiõli, kreeka pähkli õli ja linaõli), või siis pähklites ja seemnetes. 

 

 

6. Maga vähemalt 8-tundi

Unepuudus tekitab suuremat söögiisu ja selle tõttu tekib ka soov rasvasema ja magusama toidu järele. Sellepärast tuleks magada vähemalt 8 tundi öösel, et organism saaks korralikult välja magada ning puhata.

7. Hoia magusast eemale

Kui kõht lähebki tühjaks, siis on parem vältida liiga suhkrurikkaid toite ning süüa parem midagi tervislikumat: puuvilju, pähkleid, piimatooteid jne. 

8. Ära jäta söögikordi vahele

Jättes ühe söögikorra vahele, läheb sul kõht kiiremini tühjaks. Ja selle tõttu võid sa järgmise söögikorra ajal süüa rohkem kui vaja. Ning selle asemel, et valmistada midagi tervislikku, võid sa osta kiiret valmistoitu. Ei maksa ka unustada, et rakul on mälu, jättes söögikorra vahele, ladestab organism rasva järgmine kord mustadeks päevadeks.

9. Võta iga päev aega puhkamiseks

Ärevus tekitab söögiisu, seda nimetatakse ka emotsionaalseks söömiseks. Sellisel korral tekib isu just selliste toitude järele, mis ajutiselt aitavad pingeid maandada aga mis sisaldavad liiga palju suhkrut ja rasva. Sellisel puhul on kaalutõus vältimatu. Sellepärast tuleks võidelda oma ärevuse ja stressi vastu ja võtta aega iseendale iga päev, et teha sporti või lugeda mõnda head raamatut, mis aitab stressi vastu. 

 


 

 



Kommentaare ei ole