{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaal ei taha kuidagi langeda? 6 nõuannet, mis võivad kõik muuta

  Foto : unsplash / Alexandra Tran Kas sul on ka raskusi kaa...

 

Foto : unsplash / Alexandra Tran

Kas sul on ka raskusi kaalust alla saamisega? Kas kõik su ponnistused lõppevad läbikukkumisega? Võib-olla on siis aeg sisse seada mõned muutused, mis aitaksid sul end vormi saada. 

Väga paljud alustavad kaalu langetamist süües vähem ning kaaludes end iga päev. Tulemus on aga üsna sama: kilod küll kaovad aga tulevad ruttu tagasi juba mõne aja pärast. Kuidas sellest nõiaringist välja tulla? 

 

Ära tee äärmuslikke dieete

Kõige tähtsam on õppida õieti sööma. Liiga äärmuslikud dieedid ei ole tervisele ega kehakaalule head. Kõigepealt tuleks endale selgeks teha, mis asi on põhiainevatus. Tegemist on keha puhkeoleku energiakulu. Ainevahetus võib olla kiire või siis aeglane. Kui ainevahetus on aeglane, põletab ta vähem kaloreid. Ainevahetuse kiirus on igal inimesel erinev aga sõltub ka mitmest erinevast tegurist. Näiteks muudavad ainevahetust aeglasemaks rasvane, magus ja liiga soolane toit.

See pole veel kõik. Liiga kalorivaene dieet võib muuta ainevahetust aeglasemaks, mille tulemusena, hakatas taas normaalselt sööma, tulevad kaotatud kilod kahekordselt ja palju rutem tagasi. Just selle põhjuse pärast jääb kaalukaotus väga üürikeseks peale dieedi pidamist. 

 

 

 

Tegele spordiga

Selleks, et hoolitseda ma tervise ning figuuri eest, tuleks tegeleda regulaarselt spordiga. Maailma Tervisehoiuorganisatsioon soovitab täiskasvanud inimestel igal nädalal vähemalt 150 - 300. minutit olla füüsiliselt aktiivne ja tegeleda spordiga. 

Soovitatav on teha jõuharjutusi kahel korral nädalas või rohkem. Lihasmassi arendamine muudab ainevahetust kiiremaks ning soodustab kaalukaotust. Samuti on soovitatavad teha vastupanuharjutusi selleks, et piirata vanusega kaasnevat lihasmassi kadu. 

 

Väldi rasvast, soolast ja magusat

Ilmselt pole see mitte kellelegi uudiseks, et kaalu kaotamiseks tuleb vältida rasvase, magusa ja töödeldud toidu söömist. Piirata tuleks krõpsude, burgerite ja kommide söömist. Neid ei soovitata süüa mitte sellepärast, et nad sisaldavad liiga palju kaloreid, vaid sellepärast, et selline toit ei ole tervisele kasulik ning ei täida kõhtu. Sellist toitu süües sööd sa rohkem kaloreid, kui sul on vaja.

 

Söö häid toiduaineid

Tervislike toitude söömine tekitab aga täiskõhutunde pikemaks ajaks. Just sellepärast ongi vaja korralikult valida seda, mida sa sööd. Seda on palju kergem öelda, kui ellu viia. Tegelikult tähendab mitmekülgne toitumine seda, et sa võid süüa kõike aga õiges koguses, eelistades neid toiduaineid, mis on sinu tervisele kasulikud (puu- ja köögiviljad, teraviljad, kartul, kala...).

Väga kasulikud on tervisele rohelised köögiviljad ning puuviljad ja marjad, mis sisaldavad vähem fruktoosi. Samuti kiudainerikkad süsivesikud nagu täisteraviljad, kauniviljad, küllastumata rasvhapped, mis on head ravad ja mida leidub lõhekalas. Samuti kõrgekvaliteetsed valgud, mida sisaldavad läätsed, lõhe ja mereannid.

 

 

 

Et kiusatust ei tekiks

Kui sa oled suur magusasõber, siis tervislik toitumine ei tähenda sugugi nagu ei tohiks sa enam üldse süüa neid toiduaineid, mis sisaldavad liiga palju kaloreid. Sa võid endale aeg-ajalt midagi lubada aga see ei tohi muutuda igapäevaseks. 

Nii ei teki sul pettumustunnet ja kiusatust ühel või teisel hetkel. 

 

Ära kaalu ennast

Ja lõpetuseks ei ole vaja ennast kaaluda iga päev. Ka see võib tekitada kerget pettumustunnet, mille tagajärjel võid sa lihtsalt käega kõigele lüüa. Lisaks sellele ei vasta kaalul olev number alati reaalsusele. Kehakaal võib varieeruda palju tänu mitmetele teguritele nagu menstruatsioontsükkel või siis intensiivne treening. 

Kõige parem meetod oma kaalu jälgimiseks on vaadata oma riiete pealt või siis võtta enda ümbermõõte iga kahe nädala tagant. Ümbermõõtude mõõtmine on hea, sest see võimaldab mõõta vistseraalse ehk kõhurasva kogust. Vistseraalne rasv on kõige ohtlikum rasv, mis ladestub elutähtsate organite ümber ning võib põhjustada tõsiseid tervisehädasid, sealhulgas südamehaiguseid. 


 

 

Kommentaare ei ole