{ads}

HIDE

Viimased

latest

4 toitu, mis sisaldavad piimast rohkem kaltsiumi

      Foto : unsplash / CHUTTERSNAP Kaltsium on tervisele vä...

 

 

 

Foto : unsplash / CHUTTERSNAP

Kaltsium on tervisele väga oluline mineraalaine, mida on vaja luude ja hammaste normaalseks arenguks ning närvi- ja lihassüsteemi korralikuks funktsioneerimiseks. 

Selle tõttu on oluline tarbida kaltsiumit iga päev ja igas vanuses. Kui piim on oluline kaltsiumiallikas, siis leidub ka teisigi toiduaineid, millest saab rohkem kaltsiumi, kui piimast. 

 

1. Gruyere juust

Tegemist on ühe kõige rohkem kaltsiumit sisaldava juustusordiga. 100 g Gruyere juustu sisaldab lausa 1010 mg kaltsiumi, seega on see juust heaks alternatiiviks piima asemele, mis sisaldab 100 g (umbes 100ml) kohta 125 mg kaltsiumit. 30 g juustutükk katab 30% päevasest soovitatavast kaltsiumivajadusest ning 20% päevasest fosforivajadusest - tegemist on mineraalsoolaga, mida leidub organismis sama palju, kui kaltsiumi (täiskasvanud inimesel on umbes 1 kilo fosforit organismis, neist 80% asub luudes). Fosforit on vaja osteoporoosi ennetamiseks, ta hoolitseb luude tervise eest, hoiab mõistust selgena ning aitab väljutada jääkaineid organismist. 


2. Tüümian

Tüümianit võiks kasutada rohkem. Tüümian on kasulik seedeprobleemide korral ning talviste külmetushaiguste puhul. Lisaks sellele sisaldab tüümian aga rohkelt kaltsiumi (1260 mg / 100 g kohta). Meeldetuletuseks olgu öeldud, et täiskasvanud inimese päevane soovitatav kaltsiumikogus jääb 1000 mg piiresse. Lisaks tuleb ära märkida, et kaltsiumi leidub ka köömnetes (931mg/100g) ja kaneelis (1080mg/100g).

 

 

 

3. Sardiinid

Sardiinid sisaldavad rohkelt valku, D vitamiini, mis on kasulik nii luudele, kui lihastele ja omega-3 rasvhappeid. Lisaks aga sisaldavad sardiinid palju kaltsiumit. 

Sardiinid õlis sisaldavad 400 mg kaltsiumit 100 grammi kohta ehk siis sama palju, kui 1/3 liitrit piima. Ära unusta, et sardiine tuleb süüa koos luudega, sest just luud sisaldavad kõige rohkem kaltsiumit.


4. Mandlid

100 grammi mandleid sisaldab umbes 250 mg kaltsiumi. Mandlid aga on tervisele lisaks kaltsiumile veelgi kasulikud. Nad sisaldavad rohkesti kiudaineid, tagavad organismile vajaliku E vitamiini, mis toetab südame tervist ja närvisüsteemi. Toitumisspetsialistid soovitavad süüa igal hommikul peotäis mandleid.




Kommentaare ei ole