{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põletikuvastased toidud kaitsevad tervist

foto : unsplash / Konstiantyn Li     Milliseid toite tuleks...

foto : unsplash / Konstiantyn Li

 

 

Milliseid toite tuleks süüa rohkem selleks, et kaitsta oma tervist? 

Tegemist on selliste toitudega, mis on põletikuvastase toimega, annavad energiat ja jõudu juurde, parandavad seedetööd, aitavad liigesevalu vähendada, hoida veresuhkrut stabiilsena ega tee halba kehakaalule. Seega on tegemist väga tervislike toitudega, mis aitavad vähendada ka kroonilist põletikku. Krooniline põletik võib aga põhjustada haiguste teket. 


Põletikuvastased toidud

 

1. Kreeka pähklid 

Mandlid sisaldavad küll palju kiudaineid, taimset valku, mineraale ja antioksüdante. Kreeka pähklid on aga veelgi kasulikumad, sest nad sisaldavad ka kasulikke oomega-3 rasvhappeid. Oomega-3 rasvhapped aitavad kaasa organismi normaalsele funktsioneerimisele. Paljudel inimestel esineb oomega-3 vaegus. Oomega-3 rasvhapped soodustavad aga põletikuvastaste ühendite tootmist, mis on kasulikud nii südame-, naha- või siis liigeste tervisele. Ehk siis teisisõnu on Kreeka pähklid kasulikud selleks, et aidata nahaprobleemide ja põletiku korral. See pole veel kõik, Kreeka pähklid aitavat isegi masenduse ja ärevushäirete korral. Selleks, et veelgi paremat kasu saada, söö 2 korda nädalas ka rasvast kala : tuunikala, lõhe, sardiine või makrelli, mis sisaldavad samuti väärtuslikku oomega-3 rasvhapet ja mis täiendavad Kreeka pähklitest saadud rasvhapete toimet. 

 

 


2. Mustikad

Mustikad, vaarikad, sõstrad ja kõik marjad sisaldavad tegelikult palju antioksüdante - tegemist on molekulidega, mis aitavad võidelda rakkude oksüdatiivse stressi vastu. Oksüdatiivne stress soodustab organismi enneaegset vananemist, vallandades põletikulisi reaktsioone. Mustikad sisaldavad aga eriti kasulikke antioksüdante - polüfenoole. Mitmed erinevad uuringud on tõestanud polüfenoolide võimet tõkestada põletikku tekitavate ühendite levikut. Seega ära unusta lisada mustikaid oma smuuti sisse (ilma suhkrut lisamata, millel on suures koguses tarbituna põletikku tekitav toime). 


3. Tatar

Tatar on uus kinoa. Tatart kutsutakse ka mustaks  nisuks, nüüd aga on ta eriti suurt kuulsust kogunud üle kogu maailma. Tatar sisaldab rohkelt kiudaineid, antioksüdante, taimset valku ja on lisaks gluteenivaba. Kiudained on aga meie tervise liitlased. Kiudained "toidavad" meie soolestiku mikrobiootat, mis hakkavad tootma põletikuvastaseid ühendeid. Ja see pole veel kõik : tänu suurele kiudainesisaldusele on tatar palju madalama glükeemilise indeksiga kui riis või makaronid. 

 

 


4. Keefir

Keefir on pärit Kaukaasiast. Keefir sisaldab looduslikke probiootikume ehk siis teisisõnu elavaid baktereid, mis paljunevad meie soolestiku mikrobioomis, rikastades seda sel moel ning muutes mitmekesisemaks. Terve mikrobioom aga on tervisele igati kasulik, parandades seedetööd, muutes immuunsust tugevamaks, nahka ilusamaks ning mälu paremaks. Kui soolestiku mikrobioota on tasakaalust ära, on häiritud kogu soolestiku töö, mille tõttu pääsevad endotoksiinid verre ning tekib põletikuline seisund. 


5. Tume šokolaad (85% kakaod) 

Kõige maitsvam sellest nimekirjast ja kõige parem masenduse vastu. Tume šokolaad on tervisele väga kasulik. Tähtis on, et ta sisaldaks rohkelt kakaod ja vähe suhkrut. Just kõrge kakaosisalduse tõttu ongi tume šokolaad nii tervislik. Tume šokolaad on toitainerikas, sisaldades rohkelt antioksüdante, mineraale, kiudaineid  ja teobromiini, millel on põletikuvastaline toime. Piimašokolaad  soodustab aga põletiku teket, seega tuleks seda süüa alati mõõdukalt.


Kommentaare ei ole