{ads}

HIDE

Viimased

latest

Õnn : 6 kuldreeglit, mis aitavad õnnelikumalt elada

  Foto : unsplash / Lesly Juarez    Mis oleks, kui me lõpetaksime selle pideva muretsemise asjade pärast, mida me muuta ei saa ja keskendu...

 

Foto : unsplash / Lesly Juarez

 

 Mis oleks, kui me lõpetaksime selle pideva muretsemise asjade pärast, mida me muuta ei saa ja keskendume tõesti sellele, mis meid õnnelikuks teeb. Sest isegi võttes arvesse, et see on väga lai ja subjektiivne mõiste, aitab see kaasa isikliku heaolu tekkele. 


Õnn : Suhete tähtsus

Selleks, et olla õnnelik, tuleb olla helde

2017. aastal väljaandes "Nature communications" avaldatud uurimistöö tulemustes selgus, et raha andmine teeb palju õnnelikumaks, kui raha saamine. Selle tulemuse saamiseks palusid uurijad 50. uurimistööst osavõtjal kulutada 100 eurot kas iseendale või mõne lähedase jaoks. Seejärel analüüsisid teadlased osavõtjate ajupilti ning nägid suuremat aktiivsust selles aju osas, mida arvatakse seoses olevat suurema õnnega nende juures, kes oma raha lähedastele andsid, kui nendel, kes hoidsid oma raha endale. 2006. aastal näitas üks teine uuring, et mida materialistlikumad on inimesed, seda rahulolematumad nad oma eluga on. 


Ära söö üksi oma nurgas

Teine asi, mis aitab õnnelikuks saada, on jagada oma einet. Suurbritannias asuva Lincolni ülikooli uuringute järgi väidavad on need paarid, kes koos söövad, palju õnnelikumad, kui need, kes söövad eraldi. Ka Oxfordi ülikooli uurimistööd näitavad sama: üksi söömine vähendab õnnetunnet 7,9 punkti (100 punkti õnneskaalal) võrra. 


Käi värskes õhus

Loodus ja heaolu käivad käsikäes

2018. aastal läbi viidud uurimistöös selgus, et oma linnaosa rohelisemaks muutmine muudab linnaelanikke vähem depresiivsemaks. Järgmisel aastal avastasid Vermont' ülikooli teadlased, et inimesed tunnevad end parkides palju õnnelikumalt. Nimelt looduses viibimine aitab alandada stressi biomarkerite koritsooli ja alfa-amülaasi taset organismis.


Ära unusta isegi natuke sporti teha

Ka kõige suuremad spordivastased ei saa siin midagi öelda, sest selgub, et õnnetunde tekkimiseks piisab sellest, kui teha päevas ainult 10-minutit sporti. Ja need, kes teevad sporti 1h40 nädalas, peaksid olema 20% õnnelikumad. Näiteks aitab füüsiline aktiivsus kaasa õnnehormoonide endorfiini ja serotoniini vabastamisele. 


Koer, inimese parim sõber

Koer muudab inimese õnnelikuks

36% neist inimestest, kes elavad koos koeraga tunnistavad, et tunnevad end tõesti hästi ja on õnnelikud. Koer aitab olla sotsiaalne, hoiab üksinduse eest, alandab stressi ja depressiooni ning aitab rohkem liikuda. Teised uuringud on näidanud, et koera omanikud on parema tervise juures, kui teised ning ka see aitab kaasa paremale enesetundele.


Õnn ja sotsiaalvõrgud ei käi koos

Ka see on teaduslikku tõestust leidnud, et nutitelefon ja sotsiaalvõrgud mõjuvad halvasti vaimsele heaolule. 2018. aastal teismeliste peal läbi viidud uuring näitas otsest seos ekraanide taga viibimise ning õnnetunde langemise vahel. Täpsemalt siis selgub, et need teismelised on palju õnnelikumad, kes kasutavad oma nutitelefoni kõige rohkem tund aega päevas. 

Paljud uuringud näitavad ka seda, et sotsiaalvõrgud mõjuvad halvasti enesehinnanbgule ning raiskavad lihtsalt su aega. Samuti on seostatud sotsiaalvõrke depressioonide ning enesetappude kasvuga.

Kommentaare ei ole