{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sina tead, kui kasulik on banaanide söömine tervisele?

  foto : unsplash / Robson Melo    Banaanid on toitainerikk...

 

foto : unsplash / Robson Melo

 

 Banaanid on toitainerikkad ja aitavad parandada seedimist. Keskmise suurusega banaan sisaldab 105 kalorit, 1 gramm valku, 28 grammi süsivesikuid ja vähem kui 1 gramm rasva. Tervisele on banaanid aga väga kasulikud. 


Banaanid sisaldavad rohkelt kiudaineid

Üks banaan sisaldab keskmiselt 3 grammi kiudaineid, mis moodustab 10% täiskavanud inimese päevasest vajadusest. Kiudained on tuntud oma seedimist parandava toime poolest. 

Kiudained ei ole kasulikud mitte ainult seedetöö jaoks. Regulaarne kiudainete tarbimine aitab alandada jämesoolevähi, südamehaiguste, vererõhu, kolesterooli ja diabeedi riski. 


Banaanide söömine turgutab immuunsust

Banaanid sisaldavad ka C-vitamiini (10mg), mida kutsutakse ka askorbiinhappeks. C-vitamiin aitab organismil rauda omastada ning tugevdada immuunsust, immuunsussüsteem aitab kaitsta keha aga haiguste eest. 

C-vitamiin aitab võidelda ka vabade radikaalide vastu, mis suures koguses võivad kahjustada rakke. 

 

 


Banaanid sisaldavad B6-vitamiini

Üks banaan sisaldab veerandiku päevasest B6-vitamiini vajadusest. B6-vitamiin osaleb aminohapete ainevahetuses ja neurotransmitterite sünteesis. Samuti osaleb B6-vitamiin metaboolses protsessis, aidates kaasa närvisüsteemi normaalsele funktsioneerimisele ning aitab reguleerida söögiisu ning und. 


Banaan aitab ka kõrge vererõhu korral

Banaan sisaldab keskmiselt 422 mg kaaliumit ehk siis 10% täiskasvanud inimese päevasest vajadusest. Kaalium on vajalik mitmete elundite normaalseks funktsioneerimiseks, nende seas on kaalium eriti vajalik südame ja neerude tervise jaoks. Kaalium aitab hoida ka vererõhku normaalsena. 

Kaaliumi tarbimine alandab südame-veresoonkonna haiguste ning neerupuudulikkuse riski. 


Banaan sisaldab magneesiumi, mis aitab reguleerida veresuhkru taset

Keskmise suurusega banaan sisaldab ligi 32 mg magneesiumit, mis moodustab 10% päevasest soovitatavast kogusest. Magneesium osaleb aga ensüümide aktiveerimisel ning sadades erinevates ainevahetusprotsessides. Lisaks sellele osaleb magneesium veresuhkru taseme reguleerimise, vererõhku normaliseerimise ja valkude tootmise juures. Magneesium on tähtis roll ka luude, lihaste ja närvide normaalse talitluse juures.

 

Paljud inimesed hoiduvad banaanide söömisest kartusest, et banaanid sisaldavad liiga palju suhkrut. Tegelikult sisaldavad banaanid aga palju rohkem antioksüdante ja kiudaineid, kui loodusikku suhkrut. Need, kes muretsevad aga veresuhkru pärast, võiksid süüa banaane koos valku sisaldava toiduga ja juua kõrvale klaas piima.

Kommentaare ei ole