{ads}

HIDE

Viimased

latest

Asjad, mida lapsed kunagi ei unusta oma vanemate kohta

    Foto : unsplash / Andrew Seaman Kõik vanemad tahavad end...

 

 

Foto : unsplash / Andrew Seaman

Kõik vanemad tahavad endale toredaid lapsi. Et lapsed oleksid hästi kasvatatud ja et nad käituksid vastutustundlikud ning oleksid ühiskonnale kasulikud suureks saades. Sageli aga mõtleme me palju rohkem tulevikule, kui olevikule. Mõned inimesed arvavad, et seni, kuni lapsed on väikesed, on nende kohus ainult sõna kuulata.

Sellise kasvatuse tulemusena kasvab üha rohkem mässumeelseid lapsi, kellest saavad õnnetud täiskasvanud. Kui kasvatus ei ole stabiilne, loogiline ning püsiv, on tõenäosus kinnise hingeeluga laste kasvamiseks suurem. Sellised lapsed ei suuda luua lähedast sidet oma vanematega ning kasvatavad oma hinges pettumusttunnet. 

Meie elu üks olulisematest perioodidest on lapsepõlv. Lapsepõlve ajal valmib psühholoogiline alus, mis meid kogu elu saadab. Vanemate hoiakud jätavad jälje lapse hinge aga alatiseks: mõnikord on need hoiakud positiivset laadi, teinekord negatiivsed aga tihti on need jäljed väga sügavad. 

 

 

 

Lapsed ei unusta kunagi, kui neid halvasti koheldi

Ideaalset suhet ei ole olemas ja kindlasti ei ole täiuslik vanemate-laste vaheline suhe. Ikka tuleb ette lahkhelisid ja erimeelsuse hetki, see on täiesti normaalne. Kõik, mis loeb, on see, kuidas te oma probleemid ära lahendate ja kahjuks mõtlevad peavad paljud lapsevanemad füüsilist karistamist kasvatuseosaks. Tegelikult hävitavad nad aga sellega lapse enesehinnangut ning tekitavad salaviha. Nad panevad lapsed delikaatsesse olukorda, kes hakkab vanemaid vihkama ja armastama samaaegselt. Lapse hing on õrn ja kui selle peal kogu aeg tallata, muutub ta ajaga tundetuks.

 

Lapsed ei unusta kunagi, kuidas üks vanem teist kohtles

Vanematevaheline suhe peab olema eeskuju lapse jaoks, mis aitab tal endal tulevikus õnne leida elus ning oma suhteprobleeme lahendada. Alati on võimalik, et kas siis teadlikult või alateadlikult, et täiskasvanuks saanud laps kordab ka oma suhtes sama skeemi, mida ta nägi oma vanemate puhul. 

Vanematevahelised pinged tekitavad lapses ärevushäireid ja paanikat. Selle tulemusena võib laps otsima probleeme üksnes selleks, et tõmmata enda peale vanemate tähelepanu, kes ei oska teda kuulata, sest nad on liiga hõivatud oma probleemidega. Lisaks sellele on vanemate suhe ainuke suhtemudel, mida laps iga kord tulevikus järgima hakkab.

 

Lapsed ei unusta hetki, mil nad tundsid turvatunnet

Lapse hirmud on palju suuremad, kui täiskasvanu kartused. Väike laps ei suuda vahet teha reaalsusel ja kujutlusvõimel. Vanemad on need, keda laps kõige rohkem usaldab ja kellelt ta otsib turvatunnet, mida ta vajab kõige tundmatu õppimiseks ning avastamiseks. Kui vanemad on aga hirmu põhjuseks, siis on laps täiesti kaitsetu. 

Vanemad peavad kuulama ära lapse hirme ja kartusi, ilma kritiseerimata, ilma alavääristamata. Nad peavad pakkuma lapsele turvatunde, kinnitama, et lapse kartustel pole põhjust. See tekitabki lastes suurema kindlustunde ning muudab neid tugevamaks tänu vanemate armastusele ning austusele.

 

 

 

Tähelepanu puudus

Lapse jaoks on lapsevanema armastus seotud tihedalt tähelepanuga, mida ta saab. Lapsed ei saa aru sellest, miks peab rohkem tööd tegema selleks, et laps saaks parimas koolis käia. Ta ei usu, et vanem teda armastab, kui vanemal ei ole aega tema jaoks.

Lapsed ei unusta kunagi, kui lapsevanem kingib neile rohelist värvi särgi, kui nad olid palunud punast. Või kui nad lubasid midagi, mida nad kunagi ei teinud. Lapse jaoks on see nagu sõnum, et ta pole piisavalt tähtis. Ja see valu jääb tema hinge teda saatma terveks eluks.

 

Pere väärtustamine

Lapsed mäletavad alati, kui nende isa või ema oskasid väärtustada nende pere ühel või teisel hetkel. Lastele meeldib tähistada, nad vajavad seda. Nende jaoks on olulised ka jõulude tähistamine pere keskmes. 

Kui vanemate jaoks on pere kõige tähtsam, õpib laps ühtekuuluvust ja armastust. Täiskasvanuna on ta ise võimeline järgima sama mudelit. Tal on palju kergem ise anda oma "tundeid" ning neid vastu "saada".

Kõik jäljed, mis meid lapsepõlves märgivad, jäävad meid saatma kogu eluks. Armastus ja hoolitsus on parimad kingitused, mida üks inimene võib teisele teha.  

Kommentaare ei ole