{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa teadsid, kui kasulik on banaan tervisele?

...

Foto : unsplash / Robson Melo

 

 Banaan on laste ja tervisesportlaste eelistatum vahepala. Eriti hinnatakse teda sellepärast, et banaan annab energiat ja ei sisalda väga palju kaloreid. 

Banaanid aitavad krampide vastu, annavad energiat ja on looduslikud antidepressandid. 


  • Banaanis leiduv C vitamiin on väga oluline immuunsüsteemi heaks funktsioneerimiseks : 1 banaan sisaldab 15 mg C vitamiini (100 g kohta)
  • Raud on soovitatav aneemia puhul : 1 banaan sisaldab 0,3 mg rauda
  • Kaalium aitab reguleerida vererõhku ja stressi, samuti muudab kaalium luid tugevamaks, pärssides kaltsiumi kadu : banaan sisaldab rohkelt kaaliumi (360 mg 100 g kohta)
  • Trüptofaan sünteesib melatoniini, mida kutsutakse unehormooniks. Kuna banaan sisaldab trüptofaani, soovitatakse süüa banaani tund aega enne magama heitmist. Tegemist on loodusliku unerohuga.
 
 
 
  • B6 vitamiin aitab normaliseerida veresuhkru taset organismis ning hoiab ära premenstruaalsete sümptomitega kaasnevaid tujumuutuseid. Banaan sisaldab rohkelt B6 vitamiini.
  • Kiudained soodustavad seedetööd ja hoiavad kõhukinnisuse või -lahtisuse eest. 100 g banaani sisaldab 2,6 g kiudaineid ehk siis natuke rohkem, kui õun (2,4 g).

Banaan sisaldab rohkelt süsivesikuid (90 kilokalorit 100 g kohta), seega tagab 1 banaan kaks korda rohkem energiat, kui õun.

Sellepärast jagataksegi spordivõistlustel banaane osavõtjatele, sest banaan aitab sportlastel kiiremini taastuda ja annab energiat. Banaanis leiduvat suhkrut omastab organism ruttu ja see aitab taastuda kiiremini peale pingutust.

Kuivatatud banaanid on aga suuremad energiaallikad, kui värsked, kuivatatud banaani energiaväärtus kolmekordistub (285 kal 100 g kohta).

Ära vali liiga küpseid banaane, sest C vitamiin hakkab aja jooksul kaduma viljast. Banaan sisaldab 15 mg C vitamiini 100 g kohta. Üleküpsenud banaanides on aga kõigest 10 mg C vitamiini.

 

 

Kui meie sööme banaane, mis on juba küpsed ehk siis kollast värvi, siis troopiliste saarte elanikud söövad rohkem rohelisi banaane, mis on veel toored. Rohelised banaanid sisaldavad rohkelt tärklist, mis annab rohkem ja pikemaks ajaks energiat, kui kollane banaan ning võtab ka söögiisu ära. Kõik on kinni maitses ja harjumustes.

Selleks, et lasta banaanil küpseda rahulikult, pane ta rippuma seina peale.

Selleks, et banaan kiiresti küpseks,, pane ta ajalehepaberi või plastikkoti sisse. 

Ära pane banaane külmutuskappi : banaan ei armasta külma ja muutub ruttu pruuniks, seejärel mustaks.


 

Kommentaare ei ole