{ads}

HIDE

Viimased

latest

8 toitu, mida ei ole soovitatav süüa õhtul üle 50 aastastel, kes tahavad kaalu jälgida

foto : unsplash / mohamed hassouna      Alates 50ndatest el...

foto : unsplash / mohamed hassouna

 

 

 Alates 50ndatest eluaastatest hakkab nii naiste, kui meeste keha muutuma. Sellesse vanusesse jõudnuna ei olegi nii lihtne enam kaalu kaotada, ikka kipub pigem lisakilosid juurde kogunema. Põhjus on lihtne, nimelt vanusega aeglustub ainevahetus, juba selle tõttu tuleks vaadata oma toitumine üle ja süüa vähem, kui 20ndates eluaastates. Naistel võivad menopausi ajal tekkida vererõhu kõikumised, mis võib kaasa tuua suurema söögiisu. Paljude inimeste probleemiks on see, et keskeas kipub kaal tõusma. Õnneks saab seda vältida, kui pidada kinni oma päevasest kalorivajadusest ning jälgida, mida sa suhu pistad. Et mitte paksuks minna, on soovitatav õhtusel ajal üldse vältida järgmiste toitude söömist:

  • valgest nisujahust sai ja saiatooted
  • või ja margariin
  • alkohol
  • vorstitooted
  • kananahk (mis on liiga rasvane)
  • lihatooted
  • igasugune valmistoit
  • maiustused ja krõpsud 
  • praetud toidud

Tegelikult ei tee kehakaalule ega tervisele üldse head, kui õhtul süüa liiga rasvast, soolast või magusat toitu. Näiteks vorstitoodetes, praetud toitudes, pirukates ja valmistoidus leidub palju suhkrut ja rasva peidetud kujul. Väldi ka krõpsude söömist, mis sisaldavad liiga palju rasva (50 grammi krõpse sisaldab ligi 2 sl õli!)

 

 


Mida siis üldse süüa tohib selles vanuses? 

Kui sa tead, milliseid toite sa pead vältima, siis koosta endale nimekiri madala või keskmise glükeemilise indeksiga toitudest, mis on tervisele kasulikud. Sinna kuuluvad pastatoidud, kaunviljad (kuivatatud kujul), täisteratooted, juuretisega leib, kaerahelbed, must šokolaad. Ära söö helvestest kartulipüreed, kiirriisi, piimašokolaad ja valget saia. Piira ka soola tarbimist, liigne soola kasutamine ei ole tervisele hea. 

Selleks, et soola tarbimist kõige paremini kontrollida, valmista ise oma toidud. Kui sul on probleeme kõrge vererõhuga, siis ära kasuta soola rohkem, kui 5-6 grammi päevas. Sama kehtib ka õli ja rasvainete kohta. 

 

 

Mis puutub lihatoodetesse, siis eelista rohkem nahata kanaliha või lahjat liha. Kaks korda nädalas kala, eelistatavalt rasvast kala: makrell, heeringas või lõhe, mis sisaldavad rohkelt oomega-3 rasvhappeid. 

Meeles tuleb pidada, kui kehas on kolesterooli tase madal, hakkab maks ise kolesterooli tootma , et puudujääke tasa teha. Seega võib kanamune ikka rahuga edasi süüa kaks kuni kolm korda nädalas. 

Ja muidugi iga toidukorra juurde piisavalt köögivilju, mis tagavad hea seedimise.  

Süüa võiks ka rohkem valke, mis muudavad ainevahetust kiiremaks ja aitavad vältida lihasmassi kadu.

 


Kommentaare ei ole