{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toiduained, mis aitavad maksa kõige paremini puhastada

foto : unsplash / Jia Ye   Rasvane ja magus toit ning alkoho...

foto : unsplash / Jia Ye

 

Rasvane ja magus toit ning alkohol mõjuvad maksale koormalavalt ja väsitavad maksa ära. Ja selle all kannatab maksa töö. Õnneks on toiduaineid, mis toetavad maksa, aidates sel elutähtsal organil puhastuda ning toksiinidest vabaneda, parandades samal ajal seedimist. 

Kas sa tead, et maksa tervis sõltub suurel määral meie endi toitumisest? Mõned toiduained toetavad maksa tervist ja aitavad maksal puhastuda, teised jälle kahjustavad, hävitades maksarakke. Ilmselt teame me kõik, millised toidud ei tee maksale head: piirata tuleks alkoholi tarbimist, süüa vähem magusat ja rasvast toitu ning valmistoidu asemel teha kodus süüa, sest müügil olev valmistoit sisaldab sageli rohkelt lisaaineid ja kõike seda, mida maks ei taha. Kui maks on aga väsinud ja üle koormatud, ei suuda ta enam oma tööd teha  ega taga organismi normaalset funktsioneerimist. 

Maksa tööd aitavad parandada toidud, mis sisaldavad antioksüdante, mineraale (magneesiumi, kaltsiumi, fosforit jne) ja vitamiine (A, B ja C). Selline toitumine aitab puhastada maksa toksiinidest ja kaitsta maksahaiguste eest. 

 

 

Millised toiduained aitavad maksa kõige paremini puhastada? 

Tume šokolaad (vähemalt 70% kakaosisaldusega) 

Erinevalt levinud arvamusest on tume šokolaad maksale kasulik aga tingimusel, et kakaosisaldus oleks vähemalt 70%. Tume šokolaad sisaldab magneesiumi, mis omab maksa kaitsvat toimet. Lisaks sisaldab šokolaad ka rohkelt antioksüdante, mis pidurdavad maksarakkude vananemist, puhastavad maksa toksiinidest ning piiravad põletikku. Samuti on šokolaadil depressioonivastane ja energiat andev toime. Ja otse loomulikult ei tohi süüa piimašokolaadi selle asemel, mis sisaldab vähe kakaod ja rohkelt rasva ning suhkrut. 


Pähklid

Pähklid (Kreeka pähklid, Brasiilia pähklid, mandlid jne) sisaldavad rohkelt fosfori, tegemist on maksale väga kasuliku mineraalainega. Fosfor osaleb rasvade ainevahetuses, hoides rasva ladestumist maksa. Ilma fosforita koormaks rasv maksa ära ja selle tõttu oleks maksahaiguste tekke risk oleks kõrgem. 


Kitsejuust

Enne peeti piimast rohkem lugu. Nüüd peetakse piima liiga rasvaseks ja raskesti seeditavaks. Ja selle tõttu kannatavad inimesed rohkem kaltsiumipuuduse käes. Kaltsium on aga vajalik luude ja hammaste tugevdamiseks, vere hüübimiseks ning hormoonide vabastamiseks. Piimatooted ei ole tervisele kahjulikud mõõduka tarbimise korral ja on isegi kasulikud maksale. Eelistada tuleks aga rohkem rasvavabu piimatooteid.

 

 


Roheline tee

Tee, eriti roheline tee sisaldab rohkelt antioksüdante. Antioksüdandid on aga molekulid, mis aitavad aktiveerida maksa puhastamist ning piirata maksahaiguste tekke riski. Lisaks sellele sisaldab roheline tee polüfenoole, mis on samuti antioksüdantse toimega, aidates piirata rasva taset veres ning parandades südame-veresoonkonna tervist. Roheline tee on aga kasvajate vastase toimega, vähendades maksavähi ohtu. Nendes maades, kus teejoomise kultuur on rohkem au sees, on maksahaiguste arv väiksem. Hollandis 2017. aastal läbi viidud uuring, mille tulemused avaldati väljaandes Journal of Hepatology, näitas, et regulaarne rohelise tee joomine (vähemalt 3 tassi päevas) alandab maksahaiguste riski. 


Rupskid

Maks vajab rauda, raua ladustamine käib peamiselt maksa kaudu ja tänu ferritiinile, tegemist on valguga, mis tagab raua transpordi hemoglobiinis vajaduse korral. Kui organismis on rauavaegus, siis nõrgeneb selle läbi kogu immuunssüsteem ja maksarakud ei saa oma tööd teha. Sellepärast tuleks jälgida, et ei tekiks rauadefitsiiti organismis ning süüa piisavalt liha, eriti punast liha või siis rupskeid, mille rauasisaldus on kõrge. 

Punase liha söömisega tuleb siiski piiri pidada, sest sellel võib olla põletikku tekitav toime. Riikliku Vähiinstituudi sõnul tuleks piirata punase liha tarbimist 500 g nädalas ja eelistada rohkem linnuliha ning kala, mune ja kaunvilju, mis sisaldavad samuti rohkelt rauda ja valku.

Soovitatav on ka 2 korda aastas teha läbi rauakuur (kevadel ja sügisel).

 

 

Marjad

Marjad sisaldavad rohkelt vajalikku C-vitamiini ja on aitavad parandada maksa tervist, võideldes rakkude  (eriti maksarakkude) oksüdeerimise eest. Igapäevane marjade söömine piirab põletikku ohtu ning maksarakkude kahjustamist. C-vitamiin soodustab aga glutatsiooni sünteesi - tegemist on väga tugeva antioksüdandiga, mis tugevdab immuunsüsteemi, puhastab maksa ja võitleb vabade radikaalide vastu. Tasuks meeles pidada, et me vajame iga päev 1 - 2 grammi C-vitamiini. 

Tstitruselised sisaldavad rohkelt C-vitamiini : sidrun (53 mg C vitamiini 100 grammi kohta), greip (42 mg 100 grammi kohta). Samuti kiivi (93 mg 100 grammi kohta).

Köögiviljad, mis sisaldavad kõige rohkem C-vitamiini : kollane paprika (184 mg 100 grammi kohta), brokoli (106 mg 100 grammi kohta) ja rooskapsas (103 mg 100 grammi kohta).

 

Kohv

Kohvil on sageli halb kuulsus, paljud inimesed arvavad, et kohv ei ole tervisele kasulik ja maksaprobleemide korral tuleks üldse kohvi joomine lõpetada. Värsked uudised aga näitavad, et kofeiin, millel on antioksüdantne toime, stimuleerib maksarakkude funktsioone ja kaitseb maksahaiguste eest. Seega on kohvi joomine mõõdukas koguses (2 - 3 tassi päevas ilma suhkruta), isegi maksa jaoks kasulik.

 


 

Kommentaare ei ole