{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised märgid viitavad D-vitamiini vaegusele

  Foto : unsplash / Michelle Blackwell D-vitamiin on väga va...

 

Foto : unsplash / Michelle Blackwell

D-vitamiin on väga vajalik organismi normaalseks funktsioneerimiseks. Näiteks osaleb D-vitamiin kaltsiumi paremas omandamises ning soodustab luude ning hammaste arengut. 

D-vitamiini vaegusest võivad märku anda nii füüsilised, kui ka vaimsed probleemid. Füüsilisel pinnal võib tekkida lihaste nõrkus, luude valulikkus. Samuti võib valulävi olla palju madalam. Kui sa tegeled spordiga, võid sa tunda suuremat väsimust lühemagi treeningu ajal ning sa ei ole just kõige paremas vormis. D-vitamiini vaegusest annab märku ka kaalutõus. Nimelt on teaduslikud uuringud tõestanud, et D-vitamiini vaegus soodustab rasva ladestumist kõhupiirkonda. Ja üks peamistest sümptomitest, mida ei maksa segi ajada sügise saabumisega, on ka väsimus. Kõik keharakud vajavad D-vitamiini ning selle vitamiini puudus võib aeglustada kogu organismi tööd ning põhjustada väsimust ning unisust

 

 

Sügisel pimeda ajaga on niigi raske hommikul ärgata ja tekib suurem soov jääda voodisse sooja teki alla. Ehkki paljud tunnevad ennast nii, siis võib see samuti olla märgiks sellest, et su kehas pole piisavalt D-vitamiini. Teised uuringud on näidanud, et D-vitamiini vaegus toob kaasa tujulanguse, kuna D-vitamiin soodustab õnne- ning heaoluhormoonide serotoniini ning dopamiini tootmist. D-vitamiini puudus võib ka olla põhjuseks, miks su tuju nii tihti päeva jooksul muutub. Ei maksa ära unustada, et just D-vitamiin aitab kaasa serotoniini tootmisele ning reguleerib seega tuju ja aitab võidelda depressiooni vastu. Seega, selleks, et tunda end hästi nii vaimselt, kui füüsiliselt, ära unusta D-vitamiini kuuri läbi teha.

Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul peaks inimene saama toidust 10 - 20% D-vitamiini. D-vitamiini sisaldab kõige rohkem tursamaksaõli. Aga samuti sisaldavad D-vitamiini lõhe, must šokolaad ja juust.

 

Kommentaare ei ole