{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hormonaalne jooga : lahendus hormonaalsete probleemide puhul

  Foto : unsplash / kike vega    Valulik menstruatsioon, ame...

 

Foto : unsplash / kike vega

 

 Valulik menstruatsioon, amenorröa ehk menstruatsiooni puudumine, viljatusprobleemid, menopausiga seotud probleemid, munasarjatsüstid... kõikide nende probleemide puhul võib aidata hormonaalne jooga. 

Joogaga tegeleb aina rohkem ja rohkem inimesi. Aga joogal on meile veelgi üllatusi varuks.

90ndate aastate alguses tõmbas üks Brasiiliast pärit 63- aastane naine Dinah Rodriguez endale arstide tähelepanu tänu oma väga heale tervisele. Dinah Rodriguez oli selleks ajaks tegelenud juba kümneid aastaid Hatha joogaga. Tema günekoloog dr. Luciano M. Nardoza oli veendunud, et just tänu joogale oli naise tervise erakordselt hea. Neil mõlemal tekkis idee töötada välja selliseid joogaharjutusi, mis aitaksid lahendada naiste hormonaalseid probleeme. 

Hormoonid on need, mis mõjutavad meie vaimset ja füüsilist seisundit: tuju, und, kaalu, valusid, migreeni, stressi, naha kvaliteeti, küünte ja juuste seisundit. Hormoonide reguleerimiseks on olemas erinevaid ravivõimalusi, mis toimivad näiteks kilpnäärme talitlushäirete puhul. Neile aga, kes eelistavad looduslikke vahendeid kasutada enda raviks, on hormonaalne jooga hea lahendus.  

 

 


Kuidas see toimib? 

Tegemist on teraapiliste harjutustega, mida tuleb teha regulaarselt, varudes selleks palju kannatlikkust. Harjutuste tegemiseks on väga tähtis teha paus ka oma peas ja mõtelda mitte millelegi selle ajal. Harjutusi võivad teha ka naised, kellel üleminekuaeg on juba möödas, selgitab Dinah, kes nüüdseks on juba 92-aastane. See, kui sa pole kunagi joogaga tegelenud, ei ole probleem. Kõige parem on muidugi õppida joogaõpetaja käe all, kui proovida ise raamatu või video järgi harjutusi sooritada. 

Ilmselt teavad kõik naised, kuidas hormoonid meie elu mõjutavad. Hormoonid on tihti väga kapriissed, aga samas väärtuslikud. Mõningatel eluperioodidel, nagu näiteks menopausi ajal, langeb hormoonide tase kehas märkimisväärselt. Sellega kaasnevad kuumahood, tujumuutused, kaalutõus, liigesevalud. Selleks, et tasakaalu tagasi leida, võib appi tulla hormonaalne jooga. 

 

 

 

Hormonaalne jooga stimuleerib kogu kilpnäärme süsteemi ning kilpnääret ennast, turgutab ning annab energiat juurde. Ja tulemused ei lase ennast oodata: libiido tõuseb ning energiat jääb üle, jume muutub säravamaks, valud alanevad, paindlikkus suureneb. Spetsialistid soovitavad teha harjutusi vähemalt 3 korda nädalas poole tunni jooksul, kõige parem aeg on selleks hommikul tühja kõhuga või õhtul enne söömist. 

Hormonaalne jooga ei ole soovitatav rinnavähki põdevatele naistele ega kilpnäärme ületalitluse all kannatavatele inimestele. 


3 hormonaalse jooga harjutust

Joo natuke vett või rohelist teed, et organismis ei tekiks vedelikupuudust.


1 -  Bhastrika - hingamine

Istuvas asendis, hoia selga sirgelt. Selle harjutuse juures on kõige olulisem pöörata tähelepanu oma hingamisele. Tegemist on täpselalt Bhastrika hingamisega. Täpsemalt öeldes on tegemist tugevate hingamisharjutustega, jõuliste hingamistega, mis teineteisele järgnevad. See aitab masseerida organeid (eriti munasarju). Hingates tugevalt sisse, tunne, kuidas su naba sisse tõmbub ning seejuures hinga välja.  

 

 

2. Samba - tantsivad puusad

Seisa püsti võimlemismatil, jalad puusade laiuselt ning põlved kergelt kõverdatult. Keera oma vaagnat vasakule, hingates samaaegselt sisse, seejärel paremale, hingates välja. Hinga nii nagu eelmises harjutuses. Seejärel keera vaagnat paremale, hingates sisse ning vasakule, hingates välja. See harjutus aitab vaagnaga seotud pingeid vähendada. 

 

 

3 - Apanasana - energia ringlus

Lama selili, kõverda põlved ning too nad vastu rinda. Hoia käsi ümber põlvede. Tee 7 Bhastrika hingamist kujutades ette energiat, mis ringleb ning tõuseb ülespoole kuni juusteni. Vabasta end pingest. Tänu sellele harjutusele tõmbad sa ligi positiivset energiat ning toidad sügavalt juukseid ja näo piirkonda. See harjutus aitab aktiveerida ka neerupealseid. 

 


Proovi järgi!


Kommentaare ei ole