{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas menopausi ajal hoiduda kaalutõusust

  foto : unsplash / Simon Hurry Menopaus ei tähenda tingimat...

 

foto : unsplash / Simon Hurry

Menopaus ei tähenda tingimata kaalutõusu ehkki menopausi ajal on kergem võtta kaalus juurde küll. Menstruatsiooni ärajäämine tähendab seda, et munasarjad ei tööta enam. Menstruatsiooni tsükkel aga, mis kestab 28-päeva, kulutab energiat. Ja kui menstruatsioon lakkab, jääb ka selle võrra energiakulu vähemaks. 

Sellele lisandub ka teine põhjus, miks kaal hakkab just sellel perioodil tõusma. Kõige rohkem kulutavad energiat lihased. Mida rohkem on lihaseid, seda suurem on energiakulu. Ent tihti juhtub nii, et vanusega hakkab lihasmass kaduma ja seda nii meestel, kui naistel. 

Ja see omakorda tähendab, et just nüüd tuleb hakata rohkem liikuma. Sellel pole mingit vahet, kui alustada spordi tegemisega 50-aastaselt, sest see on tervisele täpselt sama kasulik. Sellepärast tuleb istuda nii vähe, kui võimalik. Tõusta püsti regulaarselt. Kõige parem oleks liikuda iga päev vähemalt pool tundi. Kui see ei ole mingil põhjusel võimalik, siis ka 10-minutist on kasu. 

 

 

Seega tuleb hakata rohkem liikuma ja teha sporti aga selle jaoks, et keha vastu peaks, tuleb ka korralikult süüa. Selles vanuses võivad naised hakata küll vähem sööma või jätma söögikordi vahele. Tegelikult ei tohi seda teha, sest just selles perioodis tuleb hoida oma lihasmassi. Ja selle jaoks tuleb süüa liha, mune ja juustutooteid. 

Spordi tegemiseks ei maksa oodata menopausi, sest statistika  on näidanud, et naised hakkavad paksuks minema juba kolmekümnendatest eluaastatest. Keskmiselt võtavad inimesed 18 - 60. eluaasta vahel juurde 12kg.

Kommentaare ei ole