{ads}

HIDE

Viimased

latest

Isu soolase toidu järele : millest see tekib?

Foto : unsplash / Emmy Smith Ikka tuleb peale erinevaid isus...


Foto : unsplash / Emmy Smith

Ikka tuleb peale erinevaid isusid aeg-ajalt, kord tahaks midagi magusat, siis jälle korraliku soolast suutäit. Millest see sõltub? 

On sul ette tulnud selliseid hetki, et kohe tahaks midagi väga soolast? Ja rasvast. Kiluvõileiba. Hapukurki. Kartulikrõpse. Burgerit. 

Ja kui su aju on kord otsustanud, et ta tahab soolast, siis on raske sellele soovile vastu seista. Meil kõigil tuleb selliseid isusid aeg-ajalt ette. Ilma, et me teaksime, mis selle meeletu soolaseisu põhjuseks võiks olla. 

Tegelikult on nii, et meie keha küll ei oska rääkida ja väljendab ennast näiteks läbi soolaseisu. 

Isu soolase toidu järele võib põhjustada aga näiteks see, et sa pole joonud piisavalt vett. Vedelikupuudus organismis tekitabki isu soolase toidu järele ja paneb meid rohkem sööma. 

 

 

Samas võib selle põhjuseks olla ka liiga pikk treening. Mida rohkem sa higistad, seda vähem soola on sinu kehas. Ja kui soolatase langeb liiga madalale, hakkab keha nõudma oma osa. 

Kui sa oled inimene, kes sööb emotsionaalselt, siis võib soolaseisu tekitajaks olla näiteks stress. Stressirohkel perioodil leiavad paljud inimesed lohutust just toidust. Just selle tõttu ostame me endale midagi head, kui enesetunne on sant ja tuju halb. 

Mis puutub rasedusse, siis paljud last ootavad naised kannatavad iiveldushoogude ja oksendamise all. Ka see vähendab soolakogust kehas. 

Ka premenstruaalne sündroom võib tekitada soolaseisu. See jällegi on põhjustatud sellest, et hormonaalsete muutustega kaasneb ka isu rasvase toidu järele. 

 

 


Soolasõltuvus

Me võime küll piirata oma soolatarbimist aga olgem ausad, me oleme lihtsalt soolase toiduga ära harjunud ega oska enam ilma elada. Varjatud kujul leidub soola ju pea kõikides toidukaupades: juustus, saias, leivas jne. Meie keha on vähehaaval harjunud teatud soola kogusega. Ja see tähendab, et kui sa piisavalt soola ei ole tarbinud, hakkab su keha lisa nõudma. Tegemist on nõiaringiga: sool tahab soola lisaks. Mida rohkem sa soola tarbid, seda rohkem su keha soola nõuab. Ei tohi aga ära unustada, et soola tarbimist tuleb piirata juba ainuüksi oma tervise seisukohalt.

Kommentaare ei ole