{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuulujuttude rääkimine rikub vaimset tervist

foto : unsplash / Artur Voznenko    Kuulujutud ei tee haiget...

foto : unsplash / Artur Voznenko

 

 Kuulujutud ei tee haiget ainult sellele inimesele, kellest räägitakse vaid ka nendele, kes kuulujutte räägivad. 


Kuulujutud kipuvad rikkuma kõikide vaimset tervist

Halvasoovlikud ja aluseta kuulujutud ei tee head mitte kellelegi. Nad võivad aga rikkuda täiesti ära kellegi maine ja hea nime. Tegelikult on aga nii, et need, kes kuulujutte räägivad, teevad sellega ka oma mainele halba, sest klatšimoore ei peeta usalduse vääriliseks, pigem hoitakse neist eemale. 

Teaduslikud uuringud näitavad aga, et kuulujuttude rääkijad kannatavad ise madala enesehinnangu all. Oma uurimistöö jooksul täheldasid teadlased, et uurimistööst osa võtnud inimesed, kes rääkisid teistest halvasti, tundsid ka ise ennast halvasti pärast. See tekitas nagu mingi negatiivse järelkaja, millest nad enam lahti ei saanud. Uuringu autorite järgi langes nende osavõtjate enesehinnang sellepärast, et kuulujuttude rääkijad tunnevad end mingil määral süüdi rääkides taga neist, kes polnud kohal, et end kaitsta.

 


Kuidas vabaneda sellest halvast harjumusest? 

Kui sa ei taha olla kuulujuttude levitaja ja kui sellised jutud tekitavad sinus halba enesetunnet, kui sa tunned end halvasti ja ei tea, kuidas reageerida, siis on sul mitu võimalust.

Esimene soovitus, mida teha, on muuta teemat. Või siis näita oma olemusega välja, et sind see teema ei huvita ja keera lihtsalt pilk ära, kuni su vestluskaaslased mõistavad, et see jutuajamine ei meeldi sulle. Sa võid samuti öelda mõnele kuulujuttude levitajale, et sulle ei meeldi sellised jutud ja küsida, miks ta selliseid jutte levitab ja kas ta on üldse kindel selles, millest ta räägib. See peaks panema teist inimest kindlasti oma sõnade üle järele mõtlema.

Kommentaare ei ole