{ads}

HIDE

Viimased

latest

11 märki, mis viitavad sellele, et sul on liiga aeglane ainevahetus

  Foto :  unsplash / Nate Johnston  Kui ainevahetus on aeglane, muutub kaalu kaotus raskemaks. Millised märgid annavad märku aeglasest ainev...

 

Foto :  unsplash / Nate Johnston

 Kui ainevahetus on aeglane, muutub kaalu kaotus raskemaks. Millised märgid annavad märku aeglasest ainevahetusest? 

Ainevahetusel on tähtis roll normaalse kehakaalu säilitamise juures. Metabolism ehk ainevahetus on kompleksete keemiliste reaktsioonide kogumik, mis lagundavad toitaineid toidust (katabolism) ning muudavad selle kehale vajalikuks energiaks (anabolism).

Kui ainevahetus on kiire, siis põletab ta rutem kaloreid, nii tegevuses olles, kui puhkeajal. Kui ainevahetus on aeglane, siis väljutab ta vähem kaloreid ning ladestab rohkem. Ja sellega kaasneb paratamatult kaalutõus. 

 

Mis on aeglane ainevahetus? 

Aeglane ainevahetus tähendab aga, et organismi poolt hingamiseks ja teisteks tegevuseks kasutatud energia hulk on palju nõrgem, kui tavaliselt. Ja sellel juhul vajab keha vähem energiat funktsioneerimiseks. 

Selle tõttu hakkab keha muutma vähem toitaineid energiaks, põletab vähem kaloreid ning ladestab liigsed kalorid rasva kujul.

 

Aga mis muudab ainevahetuse aeglaseks? 

Tuleb arvesse võtta, et ainevahetus sõltub mitmest tegurist : pärilikkus, füüsiline seisund, vanus ja samuti toitumine.  Seega tuleb neist valdkondadest leida ainevahetuse aeglustumise põhjus. 

Liiga äärmuslikud dieedid, mis toovad kaasa suurt kaalulangust, aitavad ainevahetust aeglasemaks muuta. Kaalu kaotades, vajab keha vähem energiat oma funktsioonide tagamiseks ning põletab vähem kaloreid. 

Lisaks sellele põhjustab kaalu kaotus ka rasvamassi kaotuse, mis omakorda toob kaasa lihasmassi kaotuse. Mida vähem on aga lihaseid, seda vähem vajad sa energiat nende hooldamiseks ning see muudab samuti ainevahetust aeglasemaks. Kui sa lisaks ei tegele spordiga ega liigu piisavalt selleks, et oma lihaste eest hoolitseda, muutub ainevahetus veelgi aeglasemaks. 

Aga kuidas teada saada, kas ainevahetus on aeglane? Kuula oma keha. Ja toitumisspetsialiste, kes annavad head nõu.

 

1. märk aeglasest ainevahetusest

Sul on raskusi kaalu kaotamisega. 

Kui ainevahetus on aeglane, siis põletab ta vähem kaloreid.


2. Sa oled kogu aeg väsinud

Krooniline väsimus võib olla märguanne ainevahetuse aeglustumisest. See on tegelikult isegi kõige sagedamini esinev märguanne, mis sellest märku annab. Kui sa oled pidevalt väsinus, ka peale 7-8 tunnist ööund, siis on üsna tõenäoline, et su ainevahetus on muutunud aeglaseks.

 

3. Su juuksed on haprad ning katkevad

Aeglane ainevahetus võrdub toitainete puudusega. Ja toitainete puudus tähendab toitainete vaegust ehksiis defitsiiti. Erinevate toitainete vaeguse tõttu muutvadki juuksed aga katkevaks ning hapraks, ei kasva hästi ning langevad välja. 

 

4. Ja sama kehtib küünte kohta

Nii nagu aeglane ainevahetus puudutab juuste tervist, mõjutab ta ka küünte seisundit. Ja miks? Ikka samade toitainete vaeguse pärast. Küüned võivad muutuda haprateks ja murduvateks.

 

5. Sul on tihti peavalud

Aeglane ainevahetus soodustab korduvate peavalude teket.

 

6. Su käed ja jalad külmetavad

Kehatemperatuuri langus on üks sümptomitest, mis viitab ainevahetuse aeglustumisele. Mida väiksem on ainevahetuse aktiivsus, seda vähem ta soojust tekitab. Lisaks sellele annab see külmatunne endast just tunda kätes ja jalgades, mis külmetavad rohkem, kui teised kehaosad. 


7. Kuiv nahk

Kuna nahk ei saa vajalikke toitaineid, siis kaotab ta oma sära. Ja kuna keha katsub iga hinna eest alal hoida soojust, siis higistad sa vähem. See aga puudutab suurel määral su naha seisundit, mis muutub kuivaks ning lõheneb.

 

8. Su libiido on täiesti kadunud

Aeglane ainevahetus annab endast märku läbi madala kilpnäärme poolt eritatud hormoonide taseme. Selle madala kilpnäärme hormoonide tasemega võib kaasneda aga ka seksuaalelu mõjutavate hormoonide taseme langus (nagu näiteks testosteroon). 


9. Sul on suuremad isud

Üks enim levinumatest märkidest, mis viitavad ainevahetuse aeglustumisele, on suur magusaisu.

 

10. Sul on uneprobleemid

Ka see võib olla seoses ainevahetuse aeglustumisega.

 

11. Sa kannatad kõhukinnisuse all

Aeglane ainevahetus mõjutab suurel määral kõiki organismi funktsioone, kaasa arvatud seedimine.  Seedimisele kuluv aeg ning soolestiku funktsioneerimine on häiritud ja nõuab rohkem aega. Söödud toit jääb kauemaks ringlema seedekulglasse ning see põhjustab omakorda kõhukinnisuse.

 

 





 

 





 


 

 

Kommentaare ei ole