{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaata, mille pärast sa alati rohkem sööd, kui vaja

    Foto : unsplash / gbarkz Selleks, et jääda terveks, on v...

 

 

Foto : unsplash / gbarkz

Selleks, et jääda terveks, on vaja hoolitseda oma toitumise eest. Tihti aga on meil soov hakata tervislikumalt elama, selle ellu rakendamine aga on palju raskem. 

Ja juba selle tõttu, et me sööme tihti liiga palju ja seda on näha meie kaalunumbri pealt. Ja vastupidiselt levinud arvamusele ei ole süüdi ainult töödeldud toit ja kiirtoit. Sest sellest pole kasu, kui süüa tervislikku toitu, tähtis on ka toidu kogus (mitte liiga vähe ega liiga palju).

Vaata, miks me sööme liiga palju.

 

1. Toiduportsud on liiga suured

Suure taldriku pealt süües on raske toidukogust õigesti hinnata. Sageli sööme me selle tõttu palju rohkem, kui organismil seda vaja on.

 

2. Sa sööd liiga kiiresti

Ajul on vaja vähemalt 15 - 20. minutit selleks, et mõista, et kõht on täis. Mida rutem sa sööd, seda vähem su aju mõistab, et kõht ei ole enam tühi ja seda rohkem suudad sa alla neelata toidu vähese ajaga.

 

 

 

3. Sa jood liiga palju alkoholi

Selleks, miks alkohol tõstab söögiisu, on mitmeid põhjuseid. 

Alkohol häirib organismi ja tänu alkoholile on raskem aru saada, kui kõht on täis. Alkohol soodustab ka impulsiivsust, mille tõttu sa mõtled vähem ja pöörad vähem tähelepanu sellele, mida sa sööd.

 

4. Sa tegeled söömise ajal muude asjadega

Selline tegevus põhjustabki ülesöömist. Nii tehes ei pööra sa tähelepanu signaalidele, mida keha sulle saadab, et teada anda sellest, kui sa oled piisavalt söönud. Aju on liiga hõivatud selle asemel, et vaadata telekat, lugeda või siis tööd teha.

Sellepärast läheb sul rohkem aega mõistmiseks, et kõht on täis ja selle tõttu sööd sa rohkem.  

 

5. Sa kannatad stressi all

Hormoonidel on söögiisu reguleerimise juures tähtis roll mängida. Stressihormoon kortisool mõjutab otseselt sinu isu. Mida suurema stressi all sa kannatad, seda rohkem kortisooli su keha toodab, seda rohkem on sul nälg ja seda rohkem sa sööd. 

 

6. Suur toiduvalik

Liiga suur toiduvalik tõstab ka isu.


Kommentaare ei ole