{ads}

HIDE

Viimased

latest

Suvi on käes ja parmud hammustavad - mida peale hakata?

  Foto : pixabay / sergei_spas ...

 

Foto : pixabay / sergei_spas

Parmud on kohal ega lase rahulikult olla. Ehkki parmuhammustus ei ole mürgine, on see siiski valus. 

Ja parmud hammustavad tõesti valusalt. Tegelikult on ainult emased parmud agressiivsed ja hammustavad. Ja nii nagu emased sääsed, toituvad ka emased parmud oma ohvri verest, mida neil on energia saamiseks vaja ning selleks, et tagada oma munadele normaalne areng. Parmude tõrjeks on apteegis saadaval erinevaid aerosoole, samas on võimalik ka koduste vahenditega putukatõrjet valmistada, lisades päevituskreemile või tavalisele niisutavale kreemile paar tilka piparmündi eeterlikku õli. 

 

Parmudele on võimalik valmistada  ka lõksu, mis sarnaneb sääselõksuga. Selle jaoks tuleb lõigata tühi veepudel pooleks ning pista pudelikael pudeli sisse, nii et putukad, kes pudelikaelast sisse lähevad, jäävad lõksu. Pudelit võib täita magusa siirup või veega ning riputada see puuoksa külge terassi lähedusse. Ka tüümianilehtede põletamine aitab parme eemal hoida. 



 

Mille järgi parmuhammustust ära tunda? 

Parmusid kohtab kõige rohkem soojadel suvepäevadel, veekogude läheduses; nii maal, kui mägedes ja muidugi kariloomade läheduses (lehmad, lambad...).

Parmuhammustust iseloomustab : 

  • tugev valu hammustamise hetkel, mis aga kohe ruttu kaob
  • punetus hammustuse koha peal
  • soojatunne hammustuse koha peal, mida põhjustab põletik
  • sügelustunne ja kihelus

Allergilise reaktsiooni puhul võivad kaasneda järgmised sümptomid:

  • mitme sentimeetri laiune ümmargune vill
  • tugev soojatunne hammustuse kohas ning põletustunne

Hingamisraskuste või tursete tekkimise puhul näo või limaskestade piirkonnas, pöörduda ruttu arsti poole, tegemist võib olla angiödeemi ehk Quincke ödeemiga.


Mida aga teha parmuhammustuse korral? 

  • Kõige esimesena tuleb hammustusekoht puhastada spetsiaalse geeliga. Kui sul seda kodus ei juhtu olema, siis puhasta hammustusekoht seebi ja veega. 
  • Samuti on tähtis mitte sügada, et haava ei satuks nakkust.
  • Sügeluse vähendamiseks, määri peale nahka rahustavat kreemi. 

Allergilise reaktsiooni puhul osta apteegist spetsiaalset antihistamiini geeli või kreemi. Kui sümptomid ei kao, siis konsulteeri arstiga.

 

 

 

Millised kodused vahendid aitavad parmuhammustuse puhul? 

Selleks, et leevendada parmuhammustust, võid sa hammustusekoha peale vatitikuga määrida paar tilka lavendli aspic eeterlikku õli, mis on nakkusevastase toimega. 

Marlitüki või vatitupsuga võid sa niisutada hammustusekohta õunaäädikaga. Õunaäädikas sisaldab rohkelt äädikhapet, millel on antiseptiline toime ja mis aitab sügelust leevendada. Samuti võid sa teha marlikompressi söögisooda ja vee seguga, see võtab ärritust ära ning puhastab. Ka külma kompressi tegemine annab häid tulemusi: paar jääkuubikut rätiku sisse panna ning hoida hammustuse koha peal. Kui sul juhtub olema sidrunimahla, siis piisab paarist tilgast, et valu ära võtta. Samuti pirni- või kartuliviil aitab valu leevendada, aitab, kui hõõruda sellega valutavat kohta.

 

Kuidas end kaitsta parmuhammustuste eest? 

Parmudele meeldib märg nahk. Seega peale ujumas käimist, kuivata end kohe ära selleks, et mitte parmusid ligi meelitada. 

Maal olles ja eriti suurte loomade läheduses, tuleks end nii riidesse panna, et käed ja jalad paljaks ei jääks. Vali heledamad riided, sest parmudel on eelistus tumedate värvide vastu).

 

Mida teha, kui valu ei kao? 

Parmud elavad ikka rohkem veekogude lähedal, niisketes paikades, kus levivad ka igasugused nakkused ja sellepärast võivadki parmud ka haigusi edasi kanda. Kui paistetus ikka ära ei kao ning valutab edasi, siis tuleb pöörduda arsti poole. Võib juhtuda, et parm on sulle mõne nakkuse edasi andnud.

 

 

Kommentaare ei ole