{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, kui palju peab tegelikult käima selleks, et kaalust alla saada?

foto : unsplash / Emma Simpson    Selleks, et ülekilodest va...

foto : unsplash / Emma Simpson

 

 Selleks, et ülekilodest vabaneda, on kõige parem käia rohkem jalgsi. Kui palju tuleb aga kõndida selleks, et kaal allapoole liikuma hakkaks? 

Kui sa oled otsustanud tõsiselt end käsile võtta ja muuta oma eluviise ning tervist seejuures paremaks ja tahad vabaneda neist jonnakatest kilodest, mis nii kangekaelselt sinust kinni hoiavad juba pikemat aega (kui mitte aastakümneid), siis tuleb sul hakata lihtsalt rohkem kõndima. Ja sa ei pea muretsema, sest jalgsi kõndimine pole veel kellegi tervisele halba teinud. Vastupidi, pidev istumine on tervist kahjustav, kõndimine paneb aga ainevahetuse tööle ja parandab tuju. Tõenäoliselt oled sa juba oma elu jooksul proovinud mitut erinevat dieeti aga mis neist kasu, isegi kui ülekilod mingiks ajaks kaovad, tulevad nad hiljem ikka topelt tagasi, aeg on seda näidanud. Tegelikult on nende dieetidega nagu on, kui sa tahad saada kaalust alla, pead sa hakkama tervislikumalt toituma (rohkem täisteraviljatooteid, vähem suhkrut ja rasva ning iga eine kõrvale rohkelt aedvilju, mis parandavad seedimist) ning liikuma. Liikuma küll aga kuidas, kui sa ei ole suur spordisõber? 

 

Sellepärast ongi kõndimine hea vahend, mis aitab ka laiskadel kaalust alla saada. Kuidas aga kõndida nii, et kaal hakkaks langema? Ja kui palju tuleb kõndida selleks, et näiteks kaotada 1 kilo? 


Kõndimine aitab rasvast vabaneda

Ükskõik, oled sa siis 20 või 50. aastane või kaalud sa siis 60 või 85 kilo: kõndimine on ikka kasulik kõigile. Tegemist on kõige elementaarsema füüsilise aktiivsuse vormiga inimese jaoks. Keskmiselt põletab pooletunnine jalutuskäik 100 kalorit. Selle jaoks on oma tervise huvides väga hea kõndida iga päev vähemalt pool tundi või siis 2 - 3 korda nädalas 1 - 2 tundi. Selle jaoks aga, et kaal ka langema hakkaks, tuleb kõndida tempokalt, ehk siis vähemalt 5 km/ tunnis. Nii, et ainult sellega, kui sa hakkad poes jalgsi käima, sa saledaks ei saa. 


Kui palju tuleb kõndida selleks, et vabaneda ühest kilost

Sellest on palju räägitus, et ülekilodest vabanemiseks tuleb teha iga päev vähemalt 10 000 sammu. 60kg kaaluv naine, põletab 4 kalorit minutis, kõndides 5,1 km/ tunnis. Võttes nüüd vanad matemaatikavihikud ja taskuarvuti välja selgub, et selle jaoks, et põletada 7000 kalorit, tuleks kõndida 1750 minutit. Mis teeb 29 tundi. Seega pead sa päevale tunde juurde lisama. 


 

Kui palju siis tuleks ikkagi kõndida selleks, et kaalust alla saada? 

Väga kahju aga 10 000 sammu päevas ei aita sul kuidagi kaalust alla saada. Sellest hoolimata on kõndimine siiski tervisele kasulik ja aitab sul rohkem kaloreid põletada ja rasvast vabaneda, eriti kõhu piirkonnast. Seega, kõndimine aitab küll aga samas on tähtis jälgida ka oma toitumist. Üksnes kõndimisega saledaks ei saa. Keskmine inimene teeb päevas ainult 7 889 sammu, seega 10 000'st sammust jääb puudu 3000. Mille võib ruttu täis saada näiteks joostes, jalgrattaga sõites või koristades. Kui sa tahad aga kõndimise abil saledaks saada, pead sa lihtsalt tempot lisama. Näiteks hakkama kiirkõndi tegema. Tund aega kiirkõndi päevas aitab sul rasvast kiiremini vabaneda. 

Ja loomulikult, selle jaoks, et kaalust alla saada, tuleb oma eluviise muuta tervislikumaks ja mitmekülgsemaks ning teha regulaarselt sporti. See ei tähenda sugugi, et sa pead minema iga õhtu spordisaali. Tähtis on lihtsalt kuluta oma energiat selleks, et põletada kaloreid. 

 



Kommentaare ei ole