{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas soolestiku tervist hoida

    Foto : unsplash / Joice Kelly Hea tervise saladus võib p...

 

 

Foto : unsplash / Joice Kelly

Hea tervise saladus võib peituda soolestikus. Selleks, et jääda terveks, tuleb hoolitseda oma mikrobioota eest, mis koosneb paljudest erinevatest bakteritest. Oma soolefloora eest hoolitsemine aitab ennetada mõningaid haiguseid. Inimese seedeelundkond toodab vähemalt 1000 miljardit mikroorganismi ehk siis 10 korda rohkem, kui on rakke inimese kehas. Need mikroorganismid moodustavadki selle, mida me kutsume sooleflooraks või siis mikrobiootaks. Kui me paneksime kõik jämesooles või soolestikus leiduvad bakterid kaalu peale, siis moodustaks see 2 kg inimese kehakaalust. Võrdluseks kaalub täiskasvanud inimese aju kõigest 1,5 kg.

 

 

Nüüdseks on teada, kui suur tähtsus on soolestiku mikrobiootal meie tervisele. Erinevad teaduslikud uuringud on tõestanud, milline seos on soolestikus leiduvate bakterite rohkusel ning heal tervisel.

Prantsusmaa terviseinstituudi teadlased on avastanud, et mõned mikrobioota bakterid aitavad alandada südame-veresoonkonna- ja diabeedi riski. Selle jaoks viidi läbi uuringuid ülekaaluliste ja peamiselt rasvase toidu peal üles kasvatatud hiirte peal. Muutes nende mikrobiootat paremaks, paranes ka hiirte veresuhkru tase. Nende organism hakkas tootma rohkem insuliini, kaitstes hiiri seega võimaliku diabeedi eest.

 

 

Oma soolestiku mikrobiootat saab mõjutada probiootikumidega. Probiootikumid rikastavad seedeelundkonda heade bakteritega, mis aitavad ennetada ja isegi ravida mõningaid haiguseid. 

Enne, kui sa tormad apteeki probiootikumide järgi, võid sa ka ise midagi oma soolestiku heaks ära teha, jättes töödeldud toidud ostmata ning süües rohkem aed- ja puuvilju.

Kommentaare ei ole