{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sul on tunne, et sa oled sisemiselt katki ja sul on madal enesehinnang? Võib-olla on põhjus selles, et suhe vanematega ei ole kõige parem

foto : unsplash / Pablo Valera    Väga raske on ise kõrvalt ...

foto : unsplash / Pablo Valera

 

 Väga raske on ise kõrvalt hinnata oma suhet vanematega. On sul siis oma vanemaga lähedane suhe või mitte, mõned tema käitumisharjumused võivad mõjuda laastavalt vaimsele tervisele. Iseendal on aga probleemi põhjusest sageli raske aru saada. Sest sa oled kogu oma elu sellist käitumist näinud ja pead seda nüüd normaalsuseks. Kadedus, solvavad märkused ja pidevad mõttetud vaidlused annavad märki sellest, et tegemist on toksilise vanemaga, kes tõenäoliselt on kasvatanud oma lapse või lapsed sellises õhkkonnas.

Kui sa oled kasvanud vanema käe all, kes on olnud sageli negatiivne ja kriitiliselt häälestatud sinu vastu, kipud sa iseendasse tõmbuma. Ja see määrab suurel määral ka selle, kui hästi suudad sa edaspidi teistega suhelda ja kontakti leida välismaailmaga. Võib täiesti juhtuda, et sa ei suuda teistega normaalselt suhelda, sest su suhe vanematega ei olnud kõige parem, nad ei hoolinud sinu vajadustest või moonutasid su soove vastavalt sellele, mis oli neile kasulik antud hetkel.

 

Märgid, mis viitavad toksilisele käitumisele

 

1. Vanemale peab alati õigus jääma

See on loomulik, et vanemad teavad rohkem, kui lapsed ja ilmselt oli neil ka õigus siis, kui sa olid veel väike. Kui vanem aga sunnib sind endale kuuletuma ka siis, kui sa oled täiskasvanuks saanud ja naeruvääristab kõiki su argumente, võib see olla märgiks toksilisest käitumisest. Nii pole üldse võimalik normaalselt suhelda, kui su vanem kogu aeg vihastab või solvub ning ootab, et sa vabandaksid tema ees.

 

2. Su vanem ei austa sinu eraelu

Ta tuleb sinu juurde, kui tahab, räägib edasi sinu saladusi või sinu elu puudutavaid üksikasju ilma, et sa oleksid talle nõusolekut andnud ja teeb kogu aeg solvavaid märkuseid. 

 

 

3. Ta ei lase sul kasvada

Ta leiab, et sa ei hinda õieti kõike, mida ta sinu heaks teeb. Ja ta teeb ka nii palju, et sa ei saagi kunagi iseseisvaks, sest ta on juba kõige eest hoolitsenud.

 

4. Ta ei pea su probleeme tähtsaks

Selle asemel, et sind toetada või anda sulle nõu, ütleb ta, et sa ei peaks kõike nii südamesse võtma ja mis inimene sina ka oled, kui sa igast asjast.... Ja kuidas sina oma eluga kord hakkama saad ja kellesse sa üldse läinud oled.

 

5. Ta ärritub ja ei talu, kui sa muutud emotsionaalseks

Pisarate valamist ei kannata ta sugugi, igasugune emotsionaalsus on ka välistatud. Lapsena said sa selle eest üldse karistada, sulle tehti selgeks, et sa jonnid ja oled paha laps. Nüüd, kus sa oled täiskasvanu, muudab ta kohe teemat, kui sa hakkad millestki isiklikust rääkima, mis tema peab liiga emotsionaalseks ja naeruväärseks. Ta teeb sulel selgeks, et sa oled kogu oma elu osanud liialdada nii, et sa isegi enam ei tunne oma emotsioone, oled hakanud neid varjama ja ei oska mõnikord enam reageerida mõningates olukordades. 

 

 

6. Iga teie vestlus võib rikkuda su hingerahu

Mõtle sellele, kuidas sa end tunned peale seda, kui oled oma vanemaga rääkinud? Kui sa tunned iga kord mingit süütunnet, ülekohut või viha, siis ei ole see hea märk. Kui sul on tunne, et sind pole tema jaoks olemas, ei ole see märk, et teie suhe on normaalne.

 

7. Ta ei pea su saavutusi tähtsaks

Kui sa lõpetasid kooli või said ametikõrgendust, kuidas su vanem sellele reageeris? Kas tal oli hea meel sinu üle? Või kippus ta sind võrdlema su venna või õega, üteldes, et see on hea küll aga vaata, kui kaugele su õde on jõudnud oma eluga! 

 

8. Ta tahab olla sinu parim sõbranna

Isegi, kui see, kui sul on hea ja lähedane suhe vanemaga on alati tore, siis võib selline vanem muutuda ka liiga pealtükkivaks. Selline suhe võib hakata sinu vastu ühel hetkel töötama, kui vanemast saab rivaal.

 

9. Ta mängib ohvrit

Ta leiab ise, et tema ei tee midagi halba. Ta ei ole võimeline kuulma vähimatki kriitikat. Tegemist on mingis mõttes alateadvusliku manipulatsiooniga. 

 

10. Ta on hästi kriitiliselt häälestatud

Kas sul on tunne, et su vanem kritiseerib kogu aeg kõike, mida sa teed oma elus? Leiab, et sa ei tee mitte midagi hästi? Siis ilmselt on tegemist toksilise vanemaga.



Allikas: elle.fr

Kommentaare ei ole