{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised märgid viitavad suhkrusõltuvusele?

  foto : unsplash / No Revisions Suhkru kohta oleme me ikka ...

 

foto : unsplash / No Revisions

Suhkru kohta oleme me ikka ja jälle kuulnud, et see ei ole tervisele hea. Juba lapsepõlves hoiatati meid, et suhkur rikub hambad ära ja teeb paksuks. Tervisetöötajad on ühel meelel selles suhtes, et suhkru söömine võib sõltuvust tekitada. Seda tõestasid ka hiljutised uurimistööd. Kui sa ei suuda kuidagi ilma maiustusteta elada, siis ilmselt on ka sinul juba sõltuvus. Ei maksa aga ära unustada, et suhkur võib tervise ära rikkuda: igapäevane magusa söömine lühendab rakkude eluiga nii nagu suitsetamine. Suurema suhkru tarbimise tõttu vabaneb kehas suurem kogus insuliini ehk siis magusa söömine põhjustab veresuhkru kõikumisi, mis võib viia insuliiniresistentsuseni. Samuti on südame-veresoonkonna haiguste risk magusa sööjatel kõrgem. Rääkimata ülekaalust.

 

Maiustustel on see eripära, et magusa söömine aitab teinekord rahuneda ja lohutust leida, leevendada stressi ning ärevust. Kui sa aga sööd igapäevaselt magusat, võib sellel olla teine põhjus. Tegelikult on suhkrusõltuvus palju levinum, kui me seda arvame. Me lihtsalt ei pea seda tähtsaks ehkki liigsel maiustamisel võivad olla tõsised tagajärjed. 

Suhkru sõltuvus võib olla seotud ka sellega, et inimene on emotsionaalselt nõrgem ehk siis mitte ainult füüsilise, vaid ka psühholoogilise küljega. Seda nimetatakse emotsionaalseks söömiseks. Kui sa aga ei suuda päevagi olla ilma maiustamata, siis on sul kindlasti sõltuvus suhkrust. See sõltuvus võib tekitada ärevust ja masendust, kuna sa ei ole oma päevast suhkrukogust kätte saanud.  



Kuna suhkur tekitab sõltuvust, siis mida rohkem maiustusi sa sööd, seda rohkem magusat sa tahad. Võib-olla mitte kohe aga järgmisel korral. Tegemist on tõelise nõiaringiga. Kui maiustused annavad sulle päevaks energiat, siis on sul sõltuvus. Väike ja mõõdukas isu magusa järele on normaalne aga piir sõltuvuse ja normaalse magusaisu vahel on väga väike. Kõik inimesed naudivad head kooki aeg-ajalt. Kui aga iga päev tekib vastupandamatu soov magusa järele, siis on tegemist sõltuvusega. 

Kuidas vabaneda suhkru sõltuvusest? Kui sa tõesti ei suuda ilma magusata elada, siis peaksid sa alustama sellest, et võtad end käsile. Piira pisitasa oma päevast magusa tarbimist. Piira kommide, karastusjookide ja kookide söömist. Ära joo enam suhkruga kohvi ja teed. Seejärel lisa ettenähtust vähem suhkrut kookidesse ja magustoitudesse. Söö rohkem piimatooteid. Jogurtid sisaldavad rohelt valku ja täidavad hästi kõhtu. Nii ei teki sul nii suurt isu magusa järele.

Kommentaare ei ole