{ads}

HIDE

Viimased

latest

See, mis tõesti aitab kaalu kaotada ja mis on seedimisele hea

    Foto : unsplash / Pablo Merchan Montes  Kui me üldiselt ...

 

 

Foto : unsplash / Pablo Merchan Montes

 Kui me üldiselt ikka vaatame, mida me sööme, siis ei hooli me sellest, kuidas palju me oma toitu mälume. Toidu korralik mälumine on aga kasulik tervisele. 

Me kõik teame, et väikestest muutustest saavad alguse suured erinevused. Nii on ka toidu mälumisega, millele tihti lihtsale ei mõtle. Sageli neelame me toidu nii ruttu alla, kui võimalik ja ei viitsi kulutada oma aega suurema mälumise peale. Hea seedimise jaoks peab aga toitu hästi mäluma. 

Toidu mälumine on seedimise tähtis osa, sest see võimaldab peenestada toiduaineid aineühenditeks enne makku jõudmist. Nii on sellel seedekanali elundil vähem tööd. 

Seedimine ei puuduta üksnes magu. Seedimise ajal töötab ka aju. Kui sa võtad aega selleks, et oma toitu korralikult peeneks mäluda, jätad sa ajule piisavalt aega, et ta jõuaks analüüsida seda, mida sa parajasti alla neelamas oled ning informeerima sellest seedekanalit. 

 

 

 

 

 

Korralik mälumine mõjutab ka kehakaalu

Mälumine ei aita ainult seedimist parandada vaid võimaldab ka alal hoida normaalset kehakaalu. Leptiin on hormoon, mis saadab ajule signaali, kui kõht on täis. Selle signaali saamine võtab aga 20-minutit aega. Seega, süües liiga ruttu, ei saa aju aru, et kõht on täis. Näljatunne kestab ikka edasi ja selle tõttu sööd sa palju rohkem, kui vaja. 

Mida kauem sa toitu mälud, seda rohkem aega sa kulutad. Ja mida rohkem aega sul läheb, seda rohkem aega annad sa ajule selleks, et ta suudaks analüüsida situatsiooni ja informeerida seejärel organismi täiskõhutundest. 

Korralik mälumine aitab tõsta sülje tootmist. Süljel, mida toodavad süljenäärmed, on mitmeid erinevaid funktsioone. Sülg koosneb amülaasist, tegemist on ensüümiga, mis aitab aeglaselt imenduvat suhkrut seedida. Kiire seedimise puhul sülje kogus ei tõuse ja amülaasi tase jääb madalaks. Seega ei omanda organism toiduaineid nii ruttu ega valmista magu ette toidu "saabumiseks". 

 

 

 

 

Lisaks sellele kaitseb korralikult mälumine hambaid ja igemeid. Süljeeritus on sama tõhus, kui hambahari. Aeglaselt ja korralikult toitu mäludes, kestab hammaste puhastamine kauem.

 

Kuidas siis aeglasemalt mäluda? 

Väldi liiga pehmete toiduainete söömist. Eelista selliseid toiduaineid, mida peab kauem närima ja seega ka mäluma.


Kommentaare ei ole