{ads}

HIDE

Viimased

latest

Suveajale üleminek : nipid, mis aitavad sul paremini kohaneda

  Foto : unsplash / Sonja Langford Laupäeva, 26. märtsi ööse...

 

Foto : unsplash / Sonja Langford

Laupäeva, 26. märtsi öösel vastu pühapäeva keerame me kella suveajale. Kellakeeramine on sageli üsna kurnav ja nõuab uuesti harjumist aga õnneks tulevad siin appi.

Igal kevadel, märtsikuu viimasel pühapäeval, läheme me suveajale üle ja keerame kella tunni võrra edasi. Sellel aastal leiab see aset laupäeval, 26. märtsi öösel vastu pühapäeva. Kell 02:00 öösel keerame kella 03:00 peale. 

Hea on selle juures see, et päevad on pikemad ja suveajale üleminek tähendab seda, et ilusad päikesepaistelised ilmad pole enam kaugel. Halb on see, et kellakeeramisega peab alati harjuma. Kui paljude inimeste jaoks ei nõua see suuri pingutusi, siis teistel võtab kellakeeramine päris tuju ära ja mõjub kurnavalt. Mida siis teha, et see üleminek nii raske ei ole ja kuidas paremini kohaneda? 

 

1. Ära joo õhtul kohvi

Õhtune kohvi joomine ei lase sul magada.

 

2. Muuda oma uneaegu

Laupäeva õhtul mine tund hiljem magama, et magada sama palju, kui tavaliselt.


3. Ära maga hommikul liiga kaua

Kui sa arvad, et nädalavahetusel võib hommikul kauem magada, et välja puhata, siis tegelikult ei ole see nii hea mõte. Ärgates pühapäeva hommikul hiljem, on sul õhtul raskem und leida. Seega pühapäeva hommikul ära jää liiga kauaks voodisse, tõuse üles, tee aknad pärani lahti ja hinga sügavalt sisse. 




4. Pane ekraanid kinni

Ära hakka õhtul hilja oma telefoni või arvutit vaatama, sest ekraanide sinine valgus võtab une ära.

 

5. Ole päevavalguse käes

Talvel on päevad lühikesed ja valgust vähe. Päevavalgus aitab aga reguleerida meie bioloogilist kella ja parandab tuju. Seega viibi nii palju, kui võimalik päevavalguse käes. Mine näiteks kõndima või tee sporti.

 

6. Kasuta eeterlikke õlisid

Osad eeterlikud õlid parandavad une kvaliteeti. Kõige parem selleks on lavendliõli. 


7. Ära söö õhtul liiga rasvast toitu

Mida rammusam on sinu õhtusöök, seda raskem on sul und leida, sest su keha peab une arvelt hakkama seedima ja see võib kaasa tuua uneprobleeme. Söö õhtul köögiviljasuppi ja väldi lihatoite. Ja enne magamaheitmist joo tassike kummeliteed.

 

 


8. Käi vannis enne magamaheitmist

Kui sulle meeldib vannis käia, siis mine õhtul enne magamaheitmist vanni. Pane küünlad põlema, kuula head muusikat ja naudi.


9. Tee hingamisharjutusi

Voodis olles tee mõned hingamisharjutused. Aja kõht punni sisse hingates ja tõmba kõht sisse välja hingates. Korda 10 korda. See on väga hea stressivastane vahend, mis aitab aju hapnikuga varustada. Kusjuures see on beebide normaalne hingamisviis. Ja aitab sul paremini magama jääda.

 

10. Loe raamatut enne uinumist

Võta mõni hea raamat ja loe, sest lugemine on väga hea unerohi. Tuleb lihtsalt leida selline raamat, mis sulle sobib. Ära hakka mingit keerulist klassikut lugema, mis nõuavad keskendumist, vali midagi lihtsamat. Ja kui silmad kinni vajuvad, siis kustuta tuli ja tõmba tekk kõvasti ümber. 

 

11. Puhka

Kellakeeramisele järgneval nädalal ära kurna ennast ära, vaid puhka igal võimalusel. Veeda rohkem aega oma lähedastega, kuula muusikat, vaata mõnda head filmi ja loe raamatuid. Puhka. 


 

 



 

 


Kommentaare ei ole