{ads}

HIDE

Viimased

latest

Söö igal hommikul Vahemere oliive ja kaal hakkab langema

  Foto : unsplash / Kier In Sight Mida sina arvad sellest, e...

 

Foto : unsplash / Kier In Sight

Mida sina arvad sellest, et süüa enne hommikusööki oliive? On ju naljakas mõte, mille peale kohe ei tulekski ja ometi selgub uuringute järgi, et Vahemere oliivide söömine hommikul aitab jääda terveks ning vabaneda ülekaalust. Mitmed toitumisspetsialistid on kinnitanud, et oliive tuleks süüa igal hommikul veerand tundi enne hommikusööki selleks, et parandada oma tervist ning saada kehakaalu normaalseks. 

Selgub, et oliivide söömine on väga hea vahend, mis aitab veresuhkru taset reguleerida hommikul ning võtab lisaks magusaisu ära. Ja seda tänu oliivides leiduvale polüfenoolsele ühendile, milleks on oleuropeiin. Oleuropeiin osaleb seedimistöös, vähendab suhkru omastamist ning hoiab ära liiga järsu veresuhkru tõusu. Ja aitab seega kaalusta alla saada, kui sul on selline eesmärk.

 

 

Rääkimata olviide mõjust halva kolesterooli tasemele. Oliivid on suhteliselt kalorivaesed ( 1 oliivi sisaldab 15 kalorit), oliivide söömisel aga on selline toime, et oliivide seedimine põletab rohkem kaloreid, kui söömine. Ei maksa ära unustada, et oliivid koosnevad 74% monoküllastamata rasvhapetest, mis aitavad tõsta hea kolesterooli taset.

Ja see pole veel kõik. Lisaks sellele, et oliivid on kasulikud kehakaalule, sisaldavad nad ka rohkelt kasulikke vitamiine ( E ja K) ning antioksüdante, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ning kaitsta tervist.

Oliivid sisaldavad ka ühte võimsat antioksüdanti (oleokantaal), millel on võime tappa mõningaid vähirakke ning vähendada Alzheimer'i tõve riski. Oliivides leiduvad polüfenoolid on aga tugevad antioksüdandid, mis tugevdavad immuunsust, kaitsevad ajurakke oksüdatiivse stressi eest ning parandavad mälu. 

Oliivid sisaldavad küllastumata rasvhappeid, mis alandavad südame-veresoonkonna haiguste riski ning aitavad vererõhku langetada. Tegemist on heade rasvadega, mis ei tee paksuks ning mis tekitavad kiiremini täiskõhutunde. 

 

 

Lisaks sellele on oliivid kasulikud nii naha tervisele, kui silmanägemisele. Oliivid on head A-vitamiini allikad. A-vitamiini vaegus võib tekitada silmade kuivust ning mõjutada silmanägemise kvaliteeti. A-vitamiin aitab võidelda ka naha enneaegse vananemise ning kortsude tekkimise eest. 


Millised oliivid on paremad: kas mustad või rohelised? 

Mustade ja roheliste oliivide ainus erinevus on küpsuse tase. Mustad oliivid on juba küpsed, samal ajal, kui rohelised on korjatud liiga vara. 

Mustad oliivid on kõrgema toiteväärtusega, kui rohelised ning sisaldavad rohkem rauda, seleeni ja magneesiumit. Samuti sisaldavad mustad oliivid natuke rohkem kaloreid, kui rohelised. 

Tervisele on aga mõlemad kasulikud. Oliive võib süüa iga päev tingimusel, et sa ei söö rohkem, kui 5 - 6 oliivi päevas.

Kommentaare ei ole