{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ametlikult tõestatud: videomängud muudavad lapsi agressiivsemateks ja vägivaldsemateks

 Samal ajal, kui ekraanid on vallutanud meie igapäevase elu, veedavad meie lapsed üha rohkem ja rohkem aega televiisorite, telefonide...

 Samal ajal, kui ekraanid on vallutanud meie igapäevase elu, veedavad meie lapsed üha rohkem ja rohkem aega televiisorite, telefonide ja tahvlite ees meelahutuslikel eesmärkidel. Üha rohkem ja rohkem uuringuid aga on tõestanud ekraanide  - peamiselt just videomängude - ohtlikkust lapse kognitiivsele arengule ja nende käitumisele.

 

Foto : unsplash

Milliseid halbu tagajärgi tekitavad videomängud? 

Uued teaduspõhised uuringud on näidanud, et videomängud tõstavad agressiivsust

 

Ameerika Ühendriikides Darthmouth'i ülikoolis läbi viidud uuringute järgi, mille tulemused kajastati ajakirjas 'Proceedings of the National Academy of Sciences', on videomängudel negatiivne mõju laste käitumise suhtes, nimelt muudavad need mängud lapsi agressiivsemateks.

Uuringutöö viidi läbi 17 000 lapse peal vanuses 9 - 19. eluaastat 2000 - 2017. aasta vahemikul. Teadlased analüüsisid videomänge mängivate laste ja noorte käitumist päris elus. Lähema uurimise all olid agressiivsus ja vägivaldsus. Ning teadlased jõudsid järeldusele, et videomängude efektid  kajastusid nii laste, kui noorte seas ka päriselus. Teiste sõnadega hakkasid videomänge mängivad lapsed aja jooksul ühe rohkem ilmutama agressiivset ja vägivaldset käitumist.  



 

Pikaajaline mõju

 

- Käitumishäired

Laste käitumist (ja ka mõtlemist) mõjutavad nii televiisor, telefon, kui tahvel. Lastel on kalduvus peegeldada kõike nähtut (nii head, kui halba) päris elus. Ekraanidest saavad ka alguse laste seas levinud impulsiivsus ja viha.


- Unehäired

Palju on neid lapsi, kes uinuvad tahvli või telefoniga mängides või siis televiisorit vaadates. Uuringute järgi selgub aga, et sellistel lastel esineb sageli unehäireid.


- Kooliraskused

Ekraanidel on samuti kahjulik mõju laste õpiedukuse juures. Aktiivsus- ja tähelepanuhäired ning keskendumisprobleemid toovad sageli kaasa halbu hindeid. Lapsed, kes veedavad rohkem aega ekraanide ees, ei leia piisavalt aega koduste tööde tegemiseks ega tee korralikult oma ülesandeid. 


- Ülekaalu oht

Ekraanide taga istuvad lapsed on vähem aktiivsema eluviisiga ja neil on suurem kalduvus näksimise järele. Selle tõttu kannatab nende füüsiline vorm ja tõuseb kehamassiindeks.

 

 


- Suurem depressiooni risk

Suhtlemisvõrkude sage konsulteerimine võib tõsta lastes depressiooniriski ja samuti mõjuda enesehinnangut alandavalt


- Häiritud peresuhted

Kui lapsevanemad ja lapsed eelistavad veeta rohkem aega oma ekraani taga, kui veeta ühiselt aega, vestelda ja mängida koos teiste pereliikmetega, siis kannatab selle all eelkõige pereelu, samuti puudutab see lapse emotsionaalset arengut.


Mida siis teha, et nutiaega piirata? 


Kui sa tahad, et sinu laps areneks normaalselt, siis pead sa piirama aega, mida ta ekraanide taga veedab.

- Pane paika ajapiirangud, ära luba lastel kogu aeg ekraani piiluda

- Keela ekraanid söögilauas ja enne magamaminekut

- Piira interneti kasutust lapse oma toas ja kindlasti ära pane telekat lapse tuppa

- Pane oma lapsed erinevatesse trennidesse ja huviringidesse

- Organiseeri ekraanivabu perepäevi või - õhtuid

 




 

Kommentaare ei ole