{ads}

HIDE

Viimased

latest

Alzheimeri tõve all kannatav endine baleriin kuulab "Luikede järve" ja tema mälestused elustuvad

 Maailma Terviseorganisatsiooni järgi kannatab dementsuse all maailmas umbes 50 miljonit inimest, iga aastaga lisandub keskmiselt 10 ...

 Maailma Terviseorganisatsiooni järgi kannatab dementsuse all maailmas umbes 50 miljonit inimest, iga aastaga lisandub keskmiselt 10 miljonit uut juhtumit. Alzheimeri tõbi on kõige levinum dementsuse vorm, moodustades 60 - 70% juhtumitest. 

Alzheimeri tõbi mõjutab nii inimese mälu, kui ka tema kognitiivseid võimeid. 

 


Marta González oli 1960. aastatel esibaleriin. Ta sai eriti kuulsaks oma osaga Tšaikovski "Luikede järves" New Yorgi Balletis. 

2019. aasta video pealt võime me näha Marta González' hooldekodus, kõrvaklappidega, kuulamas "Luikede Järve". Isegi, kui haiguse tõttu on kadunud tema mälu, siis endised mälestused ja koreograafia tulevad talle taas meelde.

Südantliigutav video postitati alles mõned päevad tagasi. Videos näeme me endist esibaleriini ratastoolis. Ta paistab üllatunud kõrvaklappidest, mis talle pähe pannakse, ta ei aima, mis teda ees ootab. Tema keha aga tõmbub pingule esimeste nootide juures, mida ta kuuleb Tšaikovski "Luikede järvest". Ja ta käed hakkavad graatsiliselt kaasa liigutama, sooritades liigutusi, mida ta tegi kogu oma karjääri jooksul.

 

 

 

Video pandi üles aga alles praegu, peale esibaleriini surma, ühe Hispaania ühingu poolt, et mõista, kui oluline on muusika Alzheimeri tõve all kannatavatele inimestele. Musica Para Despertar (Muusika ärkamiseks) eesmärk on parandada haigete igapäevaelu ja stimuleerida nende aju. Ühingu järgi on just muusikamälu üks viimastest aladest, mida haigus puudutab. Just selle tõttu võib sageli näha Alzheimeri tõve all kannatavaid inimesi mäletamas hästi oma nooruse laule. 

Südantliigutav video on saanud Youtubes ainult paari päeva jooksul juba üle miljoni vaatamise.


 

 

 


 

Kommentaare ei ole