{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas vältida kaalutõusu üleminekueas?

  Foto : unsplash / Serafima Lazorenko Tahame me s...

 

Foto : unsplash / Serafima Lazorenko

Tahame me seda või mitte aga üleminekuiga on kohustuslik etapp iga naise elus. Kui mõnede jaoks möödub see periood ilma suuremate vaevusteta, siis teiste jaoks see periood üsna keeruline. Üleminekuajal toimuvad naise kehas mitmed muutused, mis põhjustavad tujumuutusi, kuumahooge ja kaalutõusu. Tegemist on hormonaalsete muutustega. Raske on harjuda mõttega, et meie keha muutub. Hea uudis on aga see, et kaalutõus ei ole nii paratamatu, kui esmapilgul tundub. Õnneks on nippe, mille abil hoida ära kaalutõusu menopausi ajal. 

Kaalutõus tekib hormonaalsete muutuste tõttu, mis leiavad aset menopausi ajal. Ja kuna iga naine on erinev, siis erinevad ka menopausi sümptomid. Ent üldiselt kurdab 50% naistest kaalutõusu üle üleminekuajal. Samuti tekitab probleeme see, et juurde tulnud kilodest ei saa enam nii kergesti lahti. Kindlasti ei maksa ära unustada ka seda tõsiasja, et vanusega meie ainevahetus muutub aeglasemaks, selle tõttu põletame me palju vähem kaloreid, kui varem. Ja kuna östrogeenide tase langeb, siis tõuseb sageli selle tõttu rasvamassi indeks. 

 

 

Selleks, et seda kaalutõusu menopausi ajal ära hoida, tuleb seada sisse väikesed muutused meie toitumisharjumustes. Mõnedest toitudest tuleks loobuda. Näiteks tuleks piirata kiire suhkru tarbimist. Ja selle asemel süüa rohkem probiootikume, mis aitavad turgutada soole mikrofloorat. Kehakaalu vaenlane on ka sool. Samuti tuleks vaadata üle endokriinsed häirijad (hormoonimatkijad), mis häirivad kilpnäärme tööd, rikkudes hormonaalset tasakaalu ja põhjustades kaalutõusu, neid leidub igasugustes lisaainetes. Rohkem tuleks süüa aga kaltsiumit, mis aitab ära hoida luude hõrenemist. Ja valku, mis soodustab rasvade põletamist ning aitab muuta rasva lihasteks. Ja muidugi ei maksa ära unustada füüsilist aktiivsust. Selleks, et ainevahetust stimuleerida, tuleks rohkem jalgsi kõndida ning teha trenni. Ja väga tähtis on ka korralik uni. Magamise ajal toodab keha söögiisu reguleerivat hormooni, kui sa magad rohkem ja su uni on hea, siis ei lähe sul kõht nii ruttu tühjaks ja sa võid palju kiiremini kaalu kaotada. 

1 kommentaar

  1. Täiesti mittemidagi ütlev kirjatükk. Aga kui oledki harjunud tervislikult sööma, lisaks tarbid seedeensüüme ja kaal ikka kasvab, vaatamata aastaringi õues liikumisele?!

    VastaKustuta