{ads}

HIDE

Viimased

latest

11 asja, mida sa vasakukäeliste kohta ei tea

   Iga inimene on erinev ja ainulaadne. Ta erineb teistest oma silmavärvi ja näokuju poolest, samuti selle poolest, kas ta on vasaku-...

 

 Iga inimene on erinev ja ainulaadne. Ta erineb teistest oma silmavärvi ja näokuju poolest, samuti selle poolest, kas ta on vasaku- või paremakäeline. Isegi, kui praegu jäetakse vasakukäelisi rahule, siis vanasti üritati neid õpetada kirjutama parema käega selleks, et sulanduda ühiskonda.

Foto: unsplash

 

Veel praegugi tuleb vasakukäelistel ette mõnikord raskusi, sest mitte kõik ei ole kohandatud nende jaoks. Ühiskond on siiski üldiselt üles ehitatud paremakäelistele inimestele. Vanasti õpetati vasakukäelisi lapsi karistuse all parema käega kirjutama. Mõned vanemad kasutasid selleks isegi karme meetodeid, sidudes vasaku käe lapse selja taha.

Õnneks on selles suhtes mentaliteet muutunud ent inimesed, kes vasaku käega kirjutavad, on jäänud huvi objektideks.

 

 

 

11 üllatavat fakti vasakukäeliste kohta

1 - Sõna "vasak" ilus alles 15. sajandil ja tähendas seda, mis ei ole parem. Kusjuures itaalia keeles kutsuti vasakut kätt kahte moodi: stanca ja manca, see tähendab väsinud käsi ja sandistatud käsi.

2 - Vasakukäelised kasutavad rohkem paremat ajupoolkera, neil on suurem kujutlusvõime ja nad on palju tundlikumad, sest parem ajupoolkera valitseb loogikat ja analüütilisust.

3 - Kogu maailmas on vasakukäelisi 5 - 26% inimkonnast.

4 - Vasakukäelised on palju osavamad mõnede spordialade peal nagu tennis, ujumine ja poks. Statistika järgi on lausa 40% maailma parimatest tennisemängijatest vasakukäelised.

5. Üldiselt on rikkaks saamine vasakukäelistele palju lihtsam, kui paremakäelistele, sest neil on piiritu kujutlusvõime ja suur sihikindlus.

6 - Vasakukäelised vihastuvad palju kergemini, sest nad võtavad kõike südamesse ja ei oska hästi oma tundeid kontrolli all hoida.

 

 

 

7 - Vasakukäelised on palju paremad matemaatikas, arhitektuuris, moedisainis ja kõikides loomingulistes valdkondades.

8 - Rahvusvaheline vasakukäeliste päev on 13. augustil, aidates võidelda diskrimineerimise ja stigmatiseerimise vastu. Päev loodi 1976. aastal.

9 - Vanal ajal seostati vasakut kätt mässumeelsuse, kriminaalsuse, homoseksuaalsuse ja vägivallaga. Samuti seostati vasakut käe kasutajaid olevat seoses kuradiga.

10 - Kuna vasakukäelisi peetakse vägivaldsemateks teistest, siis on ka selgunud, et paljud seeriamõrvarid on olnud vasakukäelised, nagu näiteks Rappija Jack.

11 - Mõnede uuringute järgi mängib pärilikkus vasakukäeliste juures suurt rolli.

Kommentaare ei ole