{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjused, miks juuksed välja langevad

Foto : unsplash / Giorgio Trovato    Peale juuste pesu või j...

Foto : unsplash / Giorgio Trovato

 

 Peale juuste pesu või juuste harjamist märkad sa üllatusega, et kuidagi liiga palju juukseid on hakanud välja langema ja mõnikord jääb lausa terve peotäis juukseid juukseharjale. Sellele, kui su juuksed on hakanud välja langema, on mitmeid põhjuseid. Hormoonid, stress või siis vitamiinipuudus. 

Enne probleemi lahendamist on tähtis teada, miks juuksed välja langevad. Kui see on kindlaks tehtud, võid sa luua sisse muutused oma toitumises. Sa võiksid hakata näiteks rohkem tarbima valke ja kompleksseid süsivesikuid, mis on juustele kasulikud. Samuti võid sa võtta toidulisandeid, mis sisaldavad rauda, C-vitamiini, B-12 vitamiini, vaske, tsinki ja seleeni. Juuste hooldusvahendite seas on müügil spetsiaalsed vahendid, mis aitavad peatada juuste väljalangemist ja piirata seda. Samuti võib proovida taimeõlide (sinepiõli, riitsinuseõli) baasil juuksemaske teha juustele, mis stimuleerivad juuste kasvu. Väldi siiski liiga rikkaliku koostisega hooldusvahendeid, mis muudavad juukseid raskemaks, mille tõttu juuste kadu võib suureneda. Ja samuti oleks hea, kui sa ei kanna oma juukseid kinni kogu aeg ja ei pigista neid liiga palju juuksekummiga. Sest nii võid sa oma juukseid veelgi rohkem kahjustada. Kui sa aga leiad, et juuksed õhenevad tõesti liiga palju ja see teeb sind murelikuks, siis räägi oma perearstiga. 

 


Aga miks juuksed langevad välja? 

 

Erinevad juuksetüübid

Juukstetüüpe on erinevaid. See võib olla geneetiline, mis tähendab, et sul on eelsoodumus selleks, et su juuksed hakkavad ühel hetkel rohkem välja langema. Teine võimalus on see, et juuste väljalangemine on keha reaktsioon tingitud stressist või valest toitumisest.


Hormonaalsed häired

Hormonaalsed häired võivad põhjustada erinevaid tervise - ja iluprobleeme, alates aknest kuni kaalutõusuni. Hormonaalsed muutuseid on tunda kogu kehas ja loomulikult ei jäta see puudutamata ka juukseid. Hormonaalsed häired võivad mõjutada juuste kasvu ja samuti juuste väljalangust. 

 

Stress

Tegemist ei ole üldse mingi müüdiga, liigse stressi tõttu hakkavad juuksed välja langema. Stress võib tõsta androgeenide taset, mis omakorda põhjustab juuste kadu. Stress võib ka põhjustada probleeme peanahaga ehk siis ärritust, sügelust ja punetust.  Samuti kannatavad stressi all toitumisharjumused, mis samuti mõjutavad juuste tervist. 

 

Rauapuudus

Üks kõige levinumatest põhjustest naistel, mis põhjustab juuste väljalangemist, on rauapuudus. Raud on aga rakkude põhiline ehitusmaterjal. Kui raua tase on madal, kannatab juuste tervis selle all. Kahtluste korral on soovitatav konsulteerida arstiga ning teha vereanalüüs.


Kilpnäärme talitlushäired

Kilpnääre aitab reguleerida ainevahetust, kontrollides valkude tootmist. Kilpnäärme talitlushäired mõjutavad ka juuksefolliikule. Lisaks sellele võib ravimata kilpnäärme alatalitlus põhjustada rauavaegust, mis omakorda mõjutab juuste seisundit. 

 

 

B12 - vitamiini vaegus

B12-vitamiini vaegus tekitab väsimust ning energiapuudust. Ja võib kahjustada juuste seisundit. B12 vitamiini puudus tekitab sageli juuste väljalangemist, mõjutades punaste vereliblede tervist, mille ülesanne on transportida hapnikku kudedesse.

 

Suur kaalulangus

Liiga suur kaalulangus mõjutab samuti juuste tervist. Umbes 6 - 12 nädalat peale suurt kaalulangust hakkavad juuksed tavaliselt rohkem välja langema.  


Vanus

Menopausi ajal mõjutavad kehas aset leidvad muutused samuti juuste tervist. Juuste väljalangemine suureneb just enne ja peale menopausi. Tuleb ka aru saada, et ka juuksed vananevad koos meiega ja muutuvad selle tõttu õhemaks. 


Kiilaspäisus ehk alopeetsia

Alopeetsia võib vallanduda stressifaktoril. Kiilaspäisusele viitab see, kui peanaha piirkonda tekivad tühjad juusteta alad.

 

 






Kommentaare ei ole