{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas talvel oma immuunsust tugevdada?

  Foto : unsplash / Caroline Attwood Talvel muutub paratamat...

 

Foto : unsplash / Caroline Attwood

Talvel muutub paratamatult immuunsussüsteem muutub nõrgemaks, selles on süüdi  erinevad viirushaigused, vähene päevavalgus ning külm ilm. Selleks, et oma organismi toetada, tuleks muuta oma toitumist tervislikumaks.


Puu- ja köögiviljad

Tasakaalukas toitumine on eriti talvel hädavajalik, selle jaoks aga ei tohiks tõsta toidu koguseid, vaid valida paremini seda, mida süüa. Kõige parem oleks süüa neid aedvilju, mis annavad pimedal ajal energiat juurde, aidates samal ajal immuunsust tugevdada. Maguskartul ehk bataat sisaldab rohkelt antioksüdante ja seda on võimalik valmistada mitmel erineval moel. Ka brokoli on tervisele väga kasulik, samuti nagu tsitruselised, mis sisaldavad rohkelt C-vitamiini. 


Prebiootikumid ja probiootikumid

Soolefloora ehk soolestiku mikrobioota eest on vajalik hoolt kanda, sest suur osa immuunsussüsteemist peitub just soolestikus. Seega peaks sööma selliseid toiduaineid, mis sisaldavad nii probiootikume, kui prebiootikume. Prebiootikumid sisaldavad palju kiudaineid ning tõstavad heade bakterite hulka seedesüsteemis. Probiootikumid aga toidavad häid baktereid. Toidu kaudu saab prebiootikume paljudest köögi - ja puuviljadest - sparglid, banaanid, kuivatatud puuviljad - ja teraviljatoodetest. Probiootikume leidub aga kääritatud toitudes nagu hapukapsas, hapukurk ja jogurtid.

 


Vahelduvpaast

Vahelduvpaast aitab immuunsussüsteemi tugevdada. Vahelduvpaast tähendab seda, et ei tohi süüa vähemalt 16 tunni jooksul ehk siis tuleb mõni söögikord lihtsalt vahele jätta. Kui sa sööd lõunat päeval kell 14 ja seejärel ei söö mitte midagi kuni järgmise päeva hommikuni, siis seda nimetataksegi vahelduvaks paastuks. Vahelduvpaast stimuleerib immuunsust ning soodustab rakupuhastust. 


Ära unusta D-vitamiini

Talvel kannatame me kõik tänu vähesele päevavalgusele D-vitamiini vaeguse all. Ometi on D-vitamiin väga vajalik lihaste, luude ja immuunsussüsteemi jaoks. Selle jaoks, et katta oma päevast D-vitamiini vajadust, on soovitatav iga päev viibida vähemalt veerand tundi päevavalguse käes ning süüa toite, mis sisaldavad D-vitamiini nagu näiteks rasvast kala (heeringas, sardiinid, lõhe ja makrell), piimatooted, munakollane ja mõned seeneliigid (puravikud ja kukeseened), või, maks ja must šokolaad.

Kommentaare ei ole