{ads}

HIDE

Viimased

latest

6 tervislikku toiduainet, mis võivad suures koguses tervisele kahjulikud olla

Tervislik toit on küll organismile kasulik, mõned toiduained aga võivad liiga suures koguses muutuda tervisele ohtlikuks. Nii on lood näi...

Tervislik toit on küll organismile kasulik, mõned toiduained aga võivad liiga suures koguses muutuda tervisele ohtlikuks. Nii on lood näiteks spinati, parapähklite ehk Brasiilia pähklitega või siis pruuni riisiga.

6 tervislikku toiduainet, mida peab mõõdukalt tarbima 

Selle tõttu, et nad sisaldavad raskemetalle või teisi toksiine, mis on tervisele suures koguses kahjulikud, tuleb mõningaid toiduaineid tarbida mõistlikult.

Brasiilia pähkel

Tegemist on hea valguallikaga, lisaks sellele sisaldab rikkalikult kiudaineid ja peamisi rasvhappeid. Brasiilia pähkel on tervisele väga kasulik. Eriti palju leidub selles pähklis seleeni, mis pakub kaitset  vabade radikaalide ja rakkude vananemise vastu. Seleen on hea abivahend, mis aitab organismi puhastada aga ainult tingimusel, et sellega liiale ei minda. Sest liiga suures koguses seleeni ehk siis üks korralik peotäis Brasiilia pähkleid (umbes 8 pähklit) päevas, on juba taganud organismile maksimum koguse seleeni. Liigne seleen võib tekitada iiveldust, kõhulahtisust, suurt väsimust, juuste ja küünte väljalangemist.

Spinat

Spinat on tervisele mitmel erineval moel kasulik aga spinatit ei tohiks süüa liiga suurtes kogustest, sest ta sisaldab oksalaate, tegemist on loodusliku ühendiga, mida leidub ka peedis ja lehtpeedis. Oksalaadid ei ole kahjulik neile, kes suudavad seda omastada korralikult, ent sageli on neerudel raske oksalaate filtreerida ja see võib tekitada neerukive.

Tuunikalakonserv

Enamik müügil olevatest tuunikalakonservidest sisaldab erinevas koguses raskemetalle: arseenikut, kaadmiumi ja merkuuri. Suures koguses tarbides on need raskemetallid kantserogeensed ja kesknärvisüsteemile kahjulikud. Seega ära söö neid konserve rohkem, kui kord kuus.

Punane liha

Pikka aega uskusid inimesed, et liha söömine on tervisele ainult kasulik. Tänapäeval enam nii ei arvata.  Mitmed erinevad uuringud on tõestanud, et punase liha liigne tarbimine suurendab vähi- ja südame-veresoonkonna haiguste riski. Selle põhjuseks on punases lihas leiduv küllastunud rasv ja samuti naatrium, mida töödeldud liha sisaldab. Lisaks sellele võib liigne punase liha tarbimine tekitada raua üledoosi, mis on organismile kahjulik.

Pruun riis

Üha rohkem inimesi eelistab pruuni riisi valgele, mis on tervisele kasulikum. Ainult, et nii nagu tuunikalakonserviga, leidub ka pruunis riisis palju arseenikut. Isegi, kui enamikus riisisortides leidub arseenikut, siis pruun riis erinevalt valgest on koorimata ja just koore peal on kõige rohkem arseenikut. Spetsialistide arvates ei tohiks süüa nädalas rohkem, kui kaks portsjoni pruuni riisi ja eelistada tuleks California, India või Pakistani pruuni basmati riisi, sest nad sisaldavad veerandiku arseenikut vähem, kui teistest maakondadest pärist pruunid riisisordid.

Vetikad

Vetikad on supertoit aga olenevalt sellest, kuidas sa vetikaid sööd - värskelt, kuivatatult või toidulisanditena - sisaldavad vetikad vähem või rohkem joodi, mille kogus mõnikord võib olla liiga suur.  Liigne jood võib olla aga ohtlik neile, kellel on kilpnäärmega probleeme. Sellepärast on soovitatav inimestele, kellel on kilpnäärme talitlushäired, südamehaigused, neerupuudulikkus või siis rasedatele ja imetavatele naistel mitte vetikaid tarbida.







 

Kommentaare ei ole