{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toiduained, mis sisaldavad kõige rohkem kolesterooli ja mille tarbimist tuleks tervise huvides piirata

  Foto : unsplash / Louis Hansel Kolesterool ei ole tervise ...

 

Foto : unsplash / Louis Hansel

Kolesterool ei ole tervise vaenlane, mida tuleb iga hinna eest vältida, tähtis on lihtsalt olla ettevaatlikum, sest 20% inimestel on halva kolesterooli tase liiga kõrge, kõrge kolesteroolitase aga on sageli südame-veresoonkonna haiguste põhjustajaks. Selleks, et arterite ummistust ära hoida, tuleb piirata halva kolesterooli sisaldavate toitude tarbimist.


Millised toidud sisaldavad kõige rohkem halba kolesterooli? 

Mõned toiduained sisaldavad täpselt sama palju rasva, kui kolesterooli. Näiteks nagu punane liha, piimatooted, praetud toidud ja kondiitri - ja pagaritooted. Oma tervise pärast ei pea sa täiesti lõpetama nende toitude söömist, vaid lihtsalt sööma nii harva, kui võimalik ja see võib juba ise anda väga häid tulemusi. Võttes arvesse, et selleks, et hoida hea kolesterooli taset, on soovitatav asendada kõik küllastunud rasvhapped küllastumata rasvhapete vastu. Tähtis on süüa võimalikult mitmekesiselt ja tasakaalukalt, süüa rohkem puu- ja köögivilju ning kiudaineid. See, kui palju kolesterooli sa päeva jooksul tarbid, ei oma tähtsust, tähtis on, et küllastunud rasvade päevane kogus ei ületaks 10% kaloritehulgast. 

 


Kõige rohkem kolesterooli sisaldavad järgmised toiduained

Punane liha

Veiseliha, lambaliha... Punane liha võib sisaldada väga kõrges koguses kolesterooli ja küllastunud rasvhappeid. Näiteks üks ports veisehakkliha, mis koosneb 80% lahjast lihast, sisaldab 80mg kolesterooli. 


Piimatooted

Sa ei pea loobuma edaspidi täiesti juustu, või, koore, jäätise ja piima söömisest, sa pead ainult piirama nende toiduainete tarbimist.

 

Munad

1 muna sisaldab 270 mg kolesterooli ja 1,61 grammi küllastunud rasvhappeid, mida leidub munakollases.

 

Lõhe

500 grammi lõhet sisaldab 109 mg kolesterooli ja 6,04 grammi küllastunud rasvhappeid.

 

 

 

Praetud toidud

Mis sisaldavad palju kolesterooli, küllastunud rasvhappeid ja kaloreid. Näiteks 100 g paneeritud kanaribasid sisaldab 113 mg kolesterooli ja 4,3 g küllastunud rasvhappeid.

 

Vorstitooted

Sink, grillvorstid ja peekon sisaldavad rohkelt kolesterooli.

 

Rupskid

Rupskid sisaldavad palju kolesterooli ent vähe küllastunud rasvhappeid.

 

Pagari- ja kondiitritooted

Sisaldavad piimatooteid, võid, õli ja mune ehk siis kõike, mis sisaldab kolesterooli ja küllastunud rasvhappeid.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 



Kommentaare ei ole