{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas teada saada, kas su kaalutõusu taga on rasv või lihased

Foto : unsplash / Diana Polekhina   Kui sa võtad kaalus juur...

Foto : unsplash / Diana Polekhina

 

Kui sa võtad kaalus juurde, siis tavaliselt ei pea sa isegi kaalu peale minema selleks. Sa lihtsalt tead, et oled juurde võtnud. Püksid ei lähe enam nii hästi jalga, kui enne. Ja teinekord on hoopis vastupidi, sulle öeldakse, et sa näed palju saledam välja ja oled alla võtnud. Ehkki sa sööd ikka nii nagu enne. Kaalunumber on ka sama. Ja sellepärast ongi nii, et kaalutõusu põhjuseks võivad olla lihased või siis rasv. Sest kaalutõus ei tähenda ainult seda, et sa oled paksuks läinud. Sellepärast ongi nii, et kui sa oled ranget dieeti jälginud ja väga tubli olnud aga ainult paar kilo suutnud kaotada, samal ajal usinalt sporti tehes, on sinu rasvamass asendunud lihasmassiga. Ja samuti on tähtis meeles pidada, et iga inimese keha on erinev ja meie keha ladestab ka rasva erineval moel. Aga vaatame seda kõike lähemalt.

 

 

Meeldetuletuseks olgu öeldud, et kui sa tarbid rohkem kaloreid, kui su keha kulutab, siis kaotad sa rasva. See lihtsalt on nii. See on esimene märk. Ja me ei räägi siin ainult kommikotist, mille sa tühjaks sööd. Kõik see, mida sa sööd liiga palju, ladestub rasvaks. Valgud, süsivesikud ja rasvad. Sisuliselt on nii, et kui su päevane energiavajadus on 1800 kalorit aga sina sööd iga päev 2400 kalorit, siis ladestub ülejääk rasvaks. Nii lihtne see ongi. Selleks aga, et lihasmassi üles ehitada, pead sa tasapisi koormama oma lihaseid tõstes raskust, seades endale eesmärke ning võttes väljakutseid vastu. Peale iga treeningut hakkavad lihased tootma rohkem selliseid aineid, mis aitavad tal järgmise treeningu ajal paremini stressiga toime tulla. 

Ja loomulikult selleks, et lihast kasvatada, tuleb paremini oma toitumist jälgida. Mida rohkem valku sa sööd, seda rohkem lihaseid sa üles ehitad. Aga. Selleks, et lihasmassis ka päriselt erinevust näha, tuleb süüa rohkem kaloreid, kui sa kulutad. Ja unusta ära see arvamus, et lihas kaalub rohkem, kui rasv. Kui sa kahtled selles, siis üks kilo sulgi kaalub sama palju, kui kilo tina. Täpselt sama asi on rasva ja lihastega. Lihased sisaldavad rohkem vett, valku ja süsivesikuid, kui rasv aga võtavad vähem ruumi. 

 

 

Selleks, et teada saada, kas sul on rohkem lihast, kui rasva, on mitmeid erinevaid võimalusi. Esimene neist on vaadata silma järgi. Sest silma järgi on lihtne seda selgeks teha, kui palju lihaseid sul on. Lihaseid kasvatades joonistuvad lihased paremini välja ja on seega silmale nähtavad. Kui sa tahad aga täpselt teada saada, siis on sul võimalus kasutada erinevaid meetodeid, nende seas kehakoostise mõõtmise kaalud. 

Ja samuti meeldetuletuseks: lihased on need, mis aitavad ainevahetust alal hoida ning hoida ära kaalutõusu ja on seega väga vajalikud kaalulangetamise juures. Lihaste kasvatamine aitab kehal kiiremini kaloreid põletada ka puhkeajal.



Kommentaare ei ole